Robí si Pellegrini z voličov žarty? Pozrime sa, koho nominuje na ministrov

Robert Fico, Peter Pellegrini a Andrej Danko si podali ruky a podpísali memorandum o porozumení. Základný cieľ novej koalície zvyšovanie životnej úrovni je určite ušľachtilý cieľ a, povedzme si, v súčasnosti nanajvýš aktuálny. Papier znesie všetko, podstatné je, aká bude prax. A tu hneď na začiatku to poriadne škrípe.

11.10.2023 17:10
debata (225)

Nie, nejde o rozdelenie postov, ale kto tie posty obsadí. A problém prekvapujúco nie je len SNS. Poslancom z tejto strany sa stal iba Andrej Danko, po troch poslancoch získali strany ŽIVOT – Národná strana a Národná koalícia (NK). Logicky ich treba „uspokojiť“. Ak odídu na vládne posty, nahradia ich v NR SR už členovia SNS. Bol by to pragmatický ústupok, ak chce de facto päťkoalícia fungovať. Aj samotný Danko bude musieť oželieť post ministra obrany alebo dopravy a zostať v NR SR (ako podpredseda), aby držal pevne v rukách poslanecké opraty.

No nominovanie starostu Očovej, poľovníka s veľmi kontroverznými názormi na globálne otepľovanie Rudolfa Huliaka (predseda NK) na post ministra životného prostredia v dobe klimatickej krízy vyráža dych. Rovnako tak nominovanie ekonóma a podnikateľa Tomáša Tarabu na ministra kultúry. Na rezort, o ktorý sa nikdy nezaujímal. Pritom Danko má poruke poslanca Romana Michelka, riaditeľa známeho knižného vydavateľstva a uznávaného intelektuála v národniarskych kruhoch.

Aj samotný Danko bude musieť oželieť post ministra obrany alebo dopravy a zostať v NR SR (ako podpredseda), aby držal pevne v rukách poslanecké opraty.

No ešte horší vietor fúka z Hlasu. Pellegrini akoby si zo svojich voličov robil žarty. Diplomat, expert na zahraničnú politiku Hlasu, bývalý veľvyslanec v USA a najhorúcejší kandidát na ministra zahraničných vecí Peter Kmec vraj túto funkciu odmietol a chce byť ministrom pre eurofondy.

Denisa Saková, bývalý štátna tajomníčka a ministerka vnútra, expertka Hlasu na tento rezort, sa má postaviť na čelo ministerstva hospodárstva, ktorému sa vôbec nevenovala. Na jej miesto nemá nastúpiť bývalá rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská, ale Matúš Šutaj Eštok, ktorý sa k rezortu nevyjadroval.

Bývalý minister zdravotníctva a hlavný stranícky expert na rezort Richard Raši, síce v dávnej minulosti spájaný s Pavlom Paškom, sa má stať ministrom pre investície. Vracia sa tam, kde s Pellegrinim zlyhali. Práve v ich ére nám vo veľkých investíciách financovaných z EÚ doslova utiekli Poľsko, Česko, Rumunsko aj iné krajiny.

Ministrom nebude ani bývalý šéf rezortu z tretej Ficovej vlády Tomáš Drucker (mieri na školstvo), ale Zuzana Dolinková, ktorá do Hlasu prišla z Dobrej voľby, nie je lekárkou a v minulosti zastupovala ambulantných lekárov. Ako chce byť nestrannou, zvládnuť kolabujúce nemocnice či silných hráčov v sektore? Úpadok oproti súčasnému ministrovi je viac ako evidentný. Expert na regióny Michal Kaliňák zase zostane bez stoličky. To nás celé tri roky Pellegrini vodil za nos?

Najlepšie si počína Robert Fico. Netlačí zbytočne Roberta Kaliňáka na post ministra vnútra ani Ľuboša Blahu do vlády. Pritom po predsedoch Smeru a Hlasu získali vo voľbách najviac krúžkov, majú tak silný mandát od občanov. To určite vníma aj prezidentka.

Vláda má byť hotová do 26. októbra, keď chce ísť Fico na summit EÚ. Pellegrini má ešte čas na spamätanie sa. Toto nie je nový štýl politiky, žiadna zmena. Naopak, Hlas vykročil horšie ako Smer.

© Autorské práva vyhradené

225 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #SNS #koalícia #Hlas #Peter Pellegrini #nová vláda #Štvrtá Ficova vláda