Staré metódy Roberta Fica

Je iba pár dní po voľbách a už sme tam, kde sme boli. Robert Fico obviňuje prezidentku, že naťahuje vymenovanie novej vlády. Áno, klasik kedysi povedal, že je po voľbách, zvyknite si. Fico ešte ani nie je premiérom, a už je na svete ďalší konflikt s hlavou štátu.

15.10.2023 19:00
debata (109)

Pre tých, ktorí nesledujú politiku 24 hodín denne, zopakujme, že Smer Roberta Fica vyhral voľby a líder preto dostal od prezidentky poverenie zostaviť vládu. V tomto svojom úsilí bol podľa očakávaní nadmieru úspešný – nová vládna koalícia, teda Smer, Hlas a SNS vznikla raz, dva, tri – a jej lídri už podpísali memorandum o porozumení. Rozdelili si v ňom aj ministerské posty, no mená zatiaľ nie sú známe. Keďže

Fico prezidentke žiaden návrh na zloženie kabinetu nedoručil, tá ešte logicky nemala čo brzdiť. Prečo to teda Robert Fico robí? Prečo avizuje konflikt, ktorý ešte nenastal? Povedzme, že prezidentka v minulosti vstupovala do politického diania svojimi vyjadreniami v miere, ktorá je na slovenské pomery nadštandardná, tentoraz však ide zo strany lídra Smeru o istú manipuláciu.

Zuzana Čaputová zatiaľ k tejto téme povedala jediné, keď sa v relácii Markízy Na telo vyjadrila v tom zmysle, že by mala problém vymenovať osobu, ktorá je v hľadáčiku orgánov činných v trestnom konaní.

Žeby Fico pracoval s tézou, že často opakovaná lož sa stáva pravdou? Ak vyšle do sveta blud o tom, že prezidentka brzdí vymenovanie vlády, pripravuje sa už na situáciu, ktorá teoreticky môže nastať. Ak by sa medzi nominantmi na ministrov ocitol niekto, koho prezidentka nebude chcieť vymenovať z dôvodov, ktoré už v teoretickej rovine avizovala a ktoré môžu byť legitímne, bude môcť Fico zopakovať, že Prezidentský palác bráni vzniku nového kabinetu. Vytvára tak nepriamy nátlak na prezidentku, aby mu odklepla, čo jej predloží, aj s Huliakom a jeho medveďmi ako biologickou zbraňou.

Zvykajme si na to, do psej matere.

© Autorské práva vyhradené

109 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Zuzana Čaputová #nová vláda #Štvrtá Ficova vláda