Odborníci z SNS. Zlý vtip?

Zverejnené nominácie na ministrov za SNS vyvolávajú u mnohých zdesenie. Na celej veci je najprekvapujúcejšie to, akí prekvapení dokážu byť niektorí ľudia. Čakali azda, že strana, ktorá koketuje s extrémistami, sa po voľbách mávnutím zázračného prútika premení a „z rukáva“ vysype za priehrštie mien, z ktorých si nebudeme vedieť vybrať, lebo jeden bude lepší ako druhý? To vari nikto nemohol myslieť vážne...

17.10.2023 19:00
debata (79)

Ten, kto donedávna nadával na Natáliu Milanovú, ktorá bola azda „najneviditeľnej­šou“ ministerkou kultúry v doterajšej histórii, by mal mať na pamäti staré príslovie: „Ešte nikdy nebolo tak zle, aby nemohlo byť ešte horšie.“ Pretože to, čo sa momentálne javí ako zlý vtip, sa čoskoro stane skutočnosťou.

Slovenská národná strana navrhuje za ministra životného prostredia Rudolfa Huliaka a ministerkou kultúry by sa mohla stať Martina Šimkovičová.

Nominácie odrážajú personálnu biedu, v akej sa národniari ocitli po voľbách. Rôzni extrémisti a „hviezdy“ dezinfoscény síce stranu vytiahli späť do parlamentu, daň z toho je však krutá. Toto je však skutočný obraz SNS, ak si ho niekto maľoval v ružových farbách, bol nesmierne naivný. Žiada sa dodať: A bude ešte horšie!

Nominácie odrážajú personálnu biedu, v akej sa národniari ocitli po voľbách. Rôzni extrémisti a „hviezdy“ dezinfoscény síce stranu vytiahli späť do parlamentu, daň z toho je však krutá.

Samozrejme, Andrej Danko, má plné právo navrhnúť vlastných kandidátov, len potom nemôže byť prekvapený, keď sa to stretne s negatívnou reakciou odborníkov i verejnosti. Upozornenie na ich prešľapy, a najmä na ich nekompetentnosť nemožno považovať za mediálny lynč, to je súčasť normálnej kritiky.

Lebo nominovať Rudolfa Huliaka na post šéfa envirorezortu je doslova urobiť z capa záhradníka. Tento človek sa nijako netají veľmi svojským poňatím „ochrany prírody“. Na sociálnych sieťach šíri nenávisť voči ochranárom a klimatickým aktivistom. Ak takýto človek má byť ministrom, tak potom by možno bolo lepšie, keby tento post zostal neobsadený, pretože by nestihol napáchať toľko škôd, ktoré takto hrozia.

Je bizarné, že v situácii, keď v iných krajinách riešia, ako predísť dôsledkom klimatickej krízy, na Slovensku národniari na post ministra životného navrhnú človeka, ktorý globálne otepľovanie považuje za akýsi výmysel.

Obdobné platí aj o moderátorke Martine Šimkovičovej. Nevedno či moderovanie diskusií v dezinformačnej TV Slovan možno považovať za kultúrny počin, ktorý by ju mohol kvalifikovať na tento post. V každom prípade jej nominácia odzrkadľuje, ako sa na kultúru pozerajú v SNS. Je hrozné konštatovať, že popri Šimkovičovej sa aj taký Ivan Hudec (HZDS) javí ako vysoko kompetentný minister kultúry. A je smutné, že sa vraciame kamsi do 90. rokov…

V tomto marazme nás môže tešiť iba to, že SNS nenominuje kandidátov na ministra financií alebo iný podobne dôležitý rezort.

Hoci budúci premiér nominácie iných strán odmieta komentovať, je dosť možné, že výber takýchto neakceptovateľných kandidátov je zámer, aby mal zámienku na vyvolanie sporu s prezidentkou. Tej totiž z ústavy nevyplývajú právomoci kandidáta odmietnuť, apelovať môže iba na kompetentnosť kandidátov.

© Autorské práva vyhradené

79 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #ministerstvo životného prostredia #Ministerstvo kultúry #Martina Šimkovičová #Rudolf Huliak #Štvrtá Ficova vláda