Európa na prahu násilia? Západ sa zmieta medzi dvoma mlynskými kameňmi

Demonštrácie v metropolách Európy a na Blízkom východe. Za Izrael i za Palestínu, antisemitské i islamofóbne vášne. Vražda dvoch Švédov v Bruseli, zabitie učiteľky vo Francúzsku a šesťročného palestínskeho chlapca v USA. Násilie naberá na otáčkach. Dá sa ešte zastaviť?

17.10.2023 20:00
debata (3)

Konflikt v Izraeli je pre Európu oveľa nebezpečnejší ako ten na Ukrajine. Hrozba, že prerastie do globálnej vojny je reálnejší, ako si dokážeme teraz pripustiť. Američania poučení chybami riziko vôbec nepodceňujú. Aj preto nebývalá diplomatická aktivita po Blízkom východe v posledných dňoch. Cieľ je jasný, zastaviť či aspoň minimalizovať pozemnú inváziu do Pásma Gazy. Izrael ju zatiaľ odkladá.

Dôvod je jednoduchý. Už teraz je situácia viac ako napätá. Prasknúť môže kedykoľvek. Humanitárne kríza je po blokáde a ostreľovaní Gazy neúnosná. Chýbajú lieky, potraviny, voda, elektrina. Tisíce obetí z radov civilistov, detí, ktoré za brutalitu teroristov z Hamasu vôbec nemôžu. Vo vyše dvojmiliónovom kotle už takmer polovica utiekla z domova, hranice sú však zatvorené.

Medzi moslimami po celom svete to vytvára výbušnú atmosféru. Krvavé násilie sa stupňuje aj medzi nelegálnymi osadníkmi (náboženskými fanatikmi) na Západnom brehu, v samotnom Izraeli žijú dva milióny Palestínčanov.

Ak dôjde k pozemnej operácii na území Gazy, kotol vybuchne. Má však Izrael na výber? Hamas stále vystreľuje rakety na jeho územie (evidentne ich má v zásobe dostatok). Ak ho chce Izrael eliminovať, musí rozbiť jeho infraštruktúru – pozemné objekty, sieť tunelov, základne v školách a v nemocniciach. No Irán a Hizballáh už sľúbili odvetu.

Môže to zapôsobiť ako rozbuška pre časť mladých frustrovaných moslimov v Európe, bez práce a budúcnosti. Len čakajú, kde by mohli dať o sebe vedieť. Nič horšie ako nepokoje, útoky na Židov či moslimov, špirálu násilia si nemôže svet v takej zlej situácii, v akej sa nachádza, priať. Opatrnosti nikdy nie je dosť.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #Gaza #útok na Izrael