Veríme teroristom? Tí dosiahli, čo chceli. Oklamali celý svet

Ihneď po teroristickom útoku na Izrael analytici upozorňovali, že z obete sa môže stať vinník a naopak. A máme to tu. Zásah nemocnice v Gaze obrátil svetovú verejnú mienku. Okamžite sa na Izrael spustila vlna kritiky. Neprávom. Svetové médiá zlyhali, ľudia uverili zámernej lži teroristov.

18.10.2023 19:00
Igor Daniš aktual Foto:
Zranení Palestínčania ležia na dlážke v nemocnici al-Shifa po ich príchode z nemocnice al-Ahli, kde explodovala raketa 17. októbra 2023
debata (73)

Do sveta rozniesli neoverenú správu, že izraelská armáda zasiahla nemocnicu v Gaze a zomrelo 500 ľudí. Už len pri zaokrúhlenom numere 500 by mala v hlave zasvietiť kontrolka. Odkiaľ také „pekné“ zaokrúhlené číslo? A prečo vlastne by Izrael bombardoval nemocnicu, keď od počiatku si dáva veľký pozor na priame zásahy na civilné objekty a vopred informuje obyvateľov? Hoci Hamas má v školách a nemocniciach vojenské základne, predsa len bombardovať bez oznámenia nemocnicu by si izraelské sily nedovolili.

Napriek tomu, že svetové agentúry a médiá majú v Gaze svojich redaktorov, prebrali prvotnú informáciu bez overenia. V najmä moslimskom svete sa zdvihla prirodzená búrka nevôle, mestá zaplavili masy protestujúcich, jordánsky kráľ a palestínsky prezident odriekli dohodnuté schôdzky s americkým prezidentom Bidenom. Svetoví lídri prejavili účasť s Palestínčanmi, odsúdili bombardovanie. Teroristi dosiahli, čo chceli. Oklamali celý svet.

Lenže pravda sa postupne začala vyplavovať na povrch. Izraelské raketové zásahy nechávajú za sebou inú ničivú stopu, bezpečnostné služby zachytili rozhovor teroristov, ktorí sa v nahrávke priznávajú, že nemocnicu zasiahli rakety Islamského džihádu. A zábery z dronov to len potvrdzujú (samozrejme akékoľvek možné manipulácie videí, hlasov a fotografií sú dnes tak sofistikované, že sa nedajú odhaliť). Bude to znamenať bod zvratu? Nevieme.

Svetové spoločenstvo si musí prestať dávať na oči ružové okuliare. Konflikty sa samy nevyriešia, práve naopak – iba časom eskalujú v oveľa väčšej miere.

No jedno vieme, mnohí boli naklonení uveriť neoverenej informácii preto, lebo Izrael postupuje v Gaze aj proti civilistom až príliš tvrdo. Vyše milióna vysídlencov z viac ako dvojmiliónového Pásma Gazy nemá kam utiecť. Podľa viacerých analytikov je stratégiou Izraela vyhnať ich zo severnej časti Pásma Gazy do Jordánska, Egypta alebo Libanonu. No tam už niet miesta, krajiny ich nechcú. Ostáva len Európa? Okolo preriedenej Gazy sa má vytvoriť „bezpečnostná zóna“. Je to však riešenie?

Určite nie. Bez vytvorenia palestínskeho štátu mier nikdy nenastane. K nemu najprv treba uznať existenciu štátu Izrael Palestínčanmi i arabskými štátmi. Pripravovaná zmluva medzi židovským štátom a Saudskou Arábiou by bola skokom vpred. Jedným z cieľov teroristického útoku bolo práve prekaziť črtajúcu sa dohodu. Podarilo sa. Ide vlastne Hamasu o palestínsky štát alebo iba o zničenie Izraela?

Vinu má aj vedenie židovského štátu. Roky problémy neriešilo, len posúvalo ďalej, nechávalo vyhniť, až to prasklo. Samostatný štát na Západnom brehu je už nemožný, žije tam roztrúsených viac ako pol milióna nelegálnych židovských osadníkov, časť územia je pod správou Izraela, nie palestínskej samosprávy. To by nebol až taký problém, veď v Palestíne môže žiť aj židovská menšina (ako to je aj opačne).

Lenže ide o náboženských fanatikov, s ktorými si nevedia dať rady ani v Izraeli. Navyše ich Netanjahu dostal do vlády. Nepracujú, žijú z dávok, ani neslúžia v armáde. Medzi ostatnými Židmi stúpa hladina nevôle. A spoločný jednotný štát je ilúzia – poprel by ideu vlastného štátu Židov.

Takto to ďalej nejde. Obe strany sa musia pozrieť do zrkadla a urobiť radikálne ústupky. Obyčajní ľudia nechcú žiť v neustálom napätí. A svetové spoločenstvo si musí prestať dávať na oči ružové okuliare. Konflikty sa samy nevyriešia, práve naopak – iba časom eskalujú v oveľa väčšej miere.

© Autorské práva vyhradené

73 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Izrael #Palestína #Hamas #Gaza #svetové médiá #útok na Izrael