Úspešný príbeh jednej firmy

Z výsledkov verejných súťaží na dodávky výpočtovej techniky vyplýva, že na dlhodobý projekt informatizácie spoločnosti sa najlepšie pripravila firma Datalan. Uspela nielen pri dodávke počítačovej techniky pre ministerstvo školstva.

21.09.2009 08:07 , aktualizované: 25.09.2009 15:07
debata

Úspešne spolupracuje či spolupracovala aj s inými rezortmi. Pochvaľuje si ju ministerstvo sociálnych vecí, vnútra, dopravy i zahraničných vecí. Zákazky má aj od NBS, NR SR či Sociálnej poisťovne a Daňového riaditeľstva. Začiatok úspešného príbehu tejto firmy spadá ešte do čias Dzurindovej vlády. A darí sa jej stále lepšie a lepšie.

Zákazka za takmer 22 miliónov eur pre ministerstvo školstva je naozaj veľkým sústom a zvládnuť ju môže len zabehnutý dodávateľ. Aj keď by sa mohlo zdať, že dodávaná výpočtová technika je akosi oproti iným predajcom predražená (vrátane softvéru, inštalácie a fyzického doručenia), z dvoch firiem, ktoré sa do súťaže prihlásili a splnili podmienky, bola cena ponúkaná Datalanom nižšia.

Navyše mnohé základné a stredné školy sa potešia aj zastaranejším typom. Veď doteraz nemali takmer žiadne. Nuž pre bosého sú aj deravé topánky luxusom.

Personálna previazanosť vedenia spomínanej firmy s ministerstvom školstva je na pozadí ušľachtilého cieľa vniesť do slovenského školstva 21. storočie takmer nepodstatná. Sám minister Mikolaj so svojím projektom celkovej reformy tohto rezortu si na svoje plecia naložil možno až priveľa. Národnostné školstvo, nové dejepisy, celková reforma učebníc, vysoké školy, informatizácia…

To všetko však stojí nemálo peňazí. Utešovať slovenskú verejnosť a daňových poplatníkov tým, že veľká väčšina týchto výdavkov je hradená z európskych fondov je na prvý pohľad lákavé. Pravda, ak zabudneme na to, že aj Slovensko do spoločnej európskej kasy prispieva a priveľké míňanie môže vzbudiť podozrenie u ostatných prispievateľov. Hoci tzv. európskym „ministrom školstva“ bol doteraz slovenský eurokomisár Ján Figeľ.

A vyčítať predražené nákupy, keď by bolo možné ušetriť aj desiatky percent, je už otrepané. A zdá sa, že to ani nezaberá. Veď, čo že je to konkurencia, keď ide o štátne peniaze.

Oprava

Denník Pravda v tomto komentári pôvodne (na mieste vyznačenom polotučne)uviedol, že „jediný, kto sa do súťaže prihlásil a zároveň splnil jej podmienky, je práve Datalan“. V skutočnosti podmienky súťaže splnili obe prihlásené firmy. Za chybu sa ospravedlňujeme.

debata chyba