Fico chce konať správne

Prečo by malo Slovensko vysielať bojové jednotky do Afganistanu? Odpovedať sa dá obsiahlymi analýzami, ale aj jednoducho - lebo je to správne.

23.09.2009 06:50
debata

Slovensko je člen Severoatlantickej aliancie, ktorá v Afganistane bojuje a vojna znamená postaviť sa aj nepriateľovi zoči-voči. Slovenskí vojaci na mnohých iných misiách vo svete dokázali, že si vedia plniť svoje úlohy profesionálne a zodpovedne. Ak majú ozbrojené sily tejto krajiny jednotky, ktoré môžu s talibanskými teroristami bojovať, nech do Afganistanu idú.

Nie je to, samozrejme, ľahké rozhodnutie. Ide o ľudské životy. Preto treba dať plus vláde Roberta Fica už len za úvahu o vyslaní bojových jednotiek. Veď verejnosť ho za to určite nepochváli. Afganská misia je stále nepopulárnejšia, mnohí ľudia už ani neveria, že sa dá táto vojna vyhrať. Pribúdajú hlasy, že by bolo azda lepšie sa stiahnuť, vytvoriť nejaké nárazníkové pásmo okolo Afganistanu, či zameriavať sa len na likvidovanie teroristov najmä zo vzduchu, nie na väčšie vojenské operácie.

NATO nemôže urobiť v Afganistane všetko, ale môže tam byť lídrom. Toto je totiž skúška pre všetkých členov Severoatlantickej aliancie. Veď samotný americký prezident Barack Obama už čelí doma opozícii, ktorej sa nepáči predstava väčšieho množstva vojakov v zahraničí.

Nemeckí politici sa v prebiehajúcej predvolebnej kampani radšej Afganistan ani neodvažujú príliš pripomínať. Okrem tvrdenia, že je už je načase odísť, by na tejto téme veru politické body nezískali. Väčšie a dôležitejšie krajiny NATO ako Slovensko si už v afganskej operácii vymysleli toľko výnimiek pre príslušníkov svojich ozbrojených síl, že tí by hádam mohli zostať aj doma.

Bratislava by pokojne mohla strčiť hlavu do piesku. Kto by jej čo mohol vyčítať? Slovensko je neveľká krajina s obmedzenými zdrojmi. Mohlo by sa zdať až čudné, že práve ona uvažuje o vyslaní vojenských jednotiek. Ak sa slovenská vláda naozaj rozhodne pre tento krok, bude treba odvážnym vojakom zapriať veľa šťastia. A ešte pripojiť želanie, aby si po boku našli kolegov z iných krajín, na ktorých sa môžu spoľahnúť.

debata chyba