Slovensko a červené tangáče

Ak by náhodou hrozilo, že prvá rozprava v povolebnom parlamente bude nudná, môžeme si byť istí, že Igor Matovič sa postará o opak. Ešte pred pár dňami by sme napísali „šéf hnutia OĽaNO“, dnes však hovorme o „lídrovi Slovenska“.

25.10.2023 20:00
debata (30)

Matovičovo hnutie sa totiž premenovalo a jeho názov znie – áno, dobre čítate: Slovensko. To by však bolo najmenej – názov je nový, kurz zostáva, Matovič sa nemení. Ale to, čo takpovediac vdýchlo novému parlamentu život, bolo práve vystúpenie Igora Matoviča.

Ten sa rozhodol všetkým oznámiť, že šéfa Hlasu Petra Pellegriniho vo funkcii predsedu parlamentu nepodporia. Hlasovanie bolo totiž tajné a Pellegrini v ňom napokon získal 131 hlasov. Museli ho teda podporiť aj opoziční poslanci Progresívneho Slovenska, KDH alebo SaS. Napokon – progresívci s ním chceli vládnuť, takže s tým určite problém nemali.

Škandalózny nádych však získala rozprava pre iné – a to Matovičove narážky na LGBTI+ komunitu. „Nemám rád chlapov, ktorí si obliekajú červené tangáče. Nemám rád chlapov, ktorí si pozývajú do bytu rôzne pánske návštevy,“ kričal Matovič, adresujúc tieto slová Pellegrinimu.

Vyhodil mu tiež na oči sľuby, že nebude vládnuť s Ficom a sľuby dôchodcom o 13. dôchodku. V reakcii na Matoviča boli zas „v ráži“ Matúš Šutaj Eštok z Hlasu a nový podpredseda parlamentu, smerák Ľuboš Blaha. Tí odporučili Matovičovi psychiatrickú liečbu, nové lieky, označili ho za daňového podvodníka a tak podobne. Dalo by sa povedať, že nič nové pod slnkom – to je Slovensko. Ale teraz Slovensko rovná sa Matovič. Jedno treba uznať: tak ako označenie Obyčajní ľudia aj nový názov si líder hnutia vymyslel umne, bude vďačným predmetom slovných hračiek.

Nevieme ešte, aké „ad hoc koalície“ v parlamente vzniknú, no jedna z hlavných tém sa už črtá: LGBTI+ komunita bude častejšie na pretrase. Či z toho bude aj profitovať, je však skôr otázne.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #OĽaNO #Igor Matovič #Peter Pellegrini #Ľuboš Blaha #LGBTI+