Nobelova cena za umelecký dojem

Tohtoročná Nobelova cena za mier je prelomová. Po prvý raz bola udelená nie za to, čo jej laureát urobil, ale za to, čo by urobiť mohol. Nórsky Nobelov výbor uzatvára nominácie na ocenených 1. februára. Barack Obama bol v tom čase americkým prezidentom dvanásť dní.

10.10.2009 04:30
Obama Foto: ,
Americký prezident Barack Obama
debata

„Cena bola udelená za mimoriadne úsilie o posilnenie medzinárodnej diplomacie a spoluprácu medzi národmi,“ odôvodňuje výbor svoj výber. Zvlášť vyzdvihuje Obamovu víziu sveta bez jadrových zbraní. Keďže Obama zatiaľ neskončil vojnu v Iraku, nezatvoril Guantánamo, neposunul sa smerom k mieru v Afganistane – dokonca na zvládnutie situácie zvažuje vyslanie ďalších vojakov a za jeho vlády si Izraelčania s Palestínčanmi ruky veľmi nepodávali, dôvod ocenenia treba hľadať niekde inde.

„Jasne a s presvedčením tu vyhlasujem americký záväzok snažiť sa o mier a bezpečnosť sveta bez jadrových zbraní,“ rečnil Obama v Prahe, kde predstavil svoje želanie položiť základy jadrového odzbrojenia.

Za druhý významný počin šéfa Bieleho domu sa považuje akt zmierenia s moslimským svetom v Káhire. „Prišiel som hľadať nový začiatok medzi USA a moslimami, založený na spoločných záujmoch a vzájomnom rešpekte,“ očaril Obama davy v egyptskej metropole.

Do tretice naplnil očakávania Nobelovho výboru počas svojho prvého vystúpenia v OSN. Vo vizionárskom prejave vyzval svetových lídrov, aby odhodili sebecké záujmy a spoločne sa sústredili na riešenie problémov.

Všetky tieto prejavy majú spoločné jedno: Obama rečnil.

Nikto nespochybňuje, že šéf Bieleho domu vniesol do medzinárodnej politiky čerstvý vietor a je v záujme sveta, aby sa splnila aspoň časť jeho predstáv. Nie je vylúčené, že Obamovi sa to časom i podarí.

Jeho vízie sa však zatiaľ nezačali napĺňať. Na ocenenie muža, ktorý má v rukách moc naozaj meniť svet, je to dosť málo. Takto by Nobelovu cenu za mier mohla dostať každá účastníčka súťaže krásy. Aj tie na otázku o svojom sne odpovedajú, že si želajú svetový mier.

debata chyba