Adopcie a volebný systém

Voľby obnažili, že na Slovensku sú dva svety, dalo by sa povedať dve Slovenská: konzervatívne a to progresívne. Pomaly to už začínajú zrkadliť aj názvy strán.

29.10.2023 20:00
debata (41)

Najnovšie sa názorové rozdiely medzi týmito dvoma tábormi prejavili v diskusnej relácii Markízy Na telo. Dôvodom sporu medzi reprezentantkou Progresívneho Slovenska Luciou Plavákovou a ďalšími dvoma hosťami – Michalom Šipošom z hnutia Slovensko (predtým OĽaNO) a dnes už slávnym starostom Očovej, poslancom za SNS Rudolfom Huliakom – boli adopcie detí pármi rovnakého pohlavia. Donedávna ešte okrajová téma. No podľa Šipoša by mala zohrať významnú úlohu.

Tvrdí, že Ficov Smer a Pellegriniho Hlas chcú zmeniť volebný systém a pomôcť im v tom má Kresťanskodemo­kratické hnutie, ktorému, údajne, na revanš sľúbili zákaz adopcií detí homosexuálmi zakotvený v ústave.

Bolo by logické, keby v relácii ťahali za jeden povraz Šipoš a Plaváková proti Huliakovi, teda politici opozície proti tomu koaličnému, konzervatívci Šipoš a Huliak však vytvorili tandem proti Plavákovej. Tá, aby ich postavila zoči-voči realite, vytiahla ten najosobnejší argument. Ak by napríklad ona zomrela, boli by Huliak a Šipoš za to, aby išla jej dcérka, ktorú vychováva spolu s partnerkou, radšej do detského domova? Tu už obaja konzervatívci neboli v odpovediach takí presvedčiví, pretože reálny život je vždy trocha iný ako teória.

Bolo by logické, keby v relácii ťahali za jeden povraz Šipoš a Plaváková proti Huliakovi, teda politici opozície proti tomu koaličnému, konzervatívci Šipoš a Huliak však vytvorili tandem proti Plavákovej.

Dookola však opakovali ako kedysi Anton Chromík, že rodina, to je „oco a mama“ a každému dieťaťu takúto šťastnú rodinu doprajú. Iste. Ale – nevieme, na ktorom Slovensku títo dvaja Slováci žijú, pretože to, že rodinu tvoria muž a žena, ešte ani náhodou nie je zárukou šťastia. Pozrime sa na štatistiku rozvodovosti, domáceho násilia a opýtajme sa tiež psychológov. Ako podotkla Plaváková, nejde o kultúrno-etickú, ale o ľudskoprávnu tému. A čo je horšie, práve tá sa má stať nástrojom politického vydierania. Nuž, ak by sa na tejto téme demokratická opozícia zhodla, nevyhrávali by voľby populisti.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #volebný systém #adopcie detí #Michal Šipoš #Lucia Plaváková #Rudolf Huliak