Diplom na čestnosť

Študenti z Indie sa svojho času veľmi čudovali, aké je rozšírené v našich končinách opisovanie či našepkávanie pri testoch. U nich vraj za podvod hrozí vylúčenie zo školy, prípadne (na rok či niekoľko rokov) aj zo všetkých škôl v krajine.

26.10.2009 05:32
študenti, vysoká škola Foto:
Ilustračné foto
debata

Nemožno sa čudovať, ak sa podvádzanie a „fiksľovanie“ stalo normou a národným športom. A ak v tejto pochybnej disciplíne vynikajú nielen študenti, ale aj učitelia. Výsledkom sú potom vysoké školy, na ktorých sa dá získať diplom formálne, za pár mesiacov či za dva roky. Kedysi sa možnosť stať sa rýchlokvaseným absolventom otvárala najmä robotníckym a straníckym kádrom, dnes na ňu stačí protekcia. Alebo povolanie celebrita.

Ministerstvo chce podozrivé fakulty a podozrivé diplomy preveriť. Ale ruku na srdce – môžu dnes predstavovať autoritu politici, keď sa aj v politickej sfére podvádzanie a klamstvo udomácnilo tak, že už ani nikoho neprekvapuje? A že slúži ako nákazlivý vzor pre všetkých ostatných?

Čestnosť a poctivosť sa nedajú získať verejnou funkciou ani nijakým diplomom. Ale ako naznačuje indický príklad, možno by predsa len pomohlo sprísnenie pravidiel od školských lavíc až po ministerské kreslá.

debata chyba