Fico začal zhurta. Vydrží mu to, alebo sa vráti do starých koľají?

Robert Fico začal vládnuť, ako sľúbil. Rázne. Na medzinárodnej scéne i doma. Konečne tu máme predsedu vlády, ktorý drží opraty pevne v rukách a vie, čo chce. To sedí len dotiaľ, pokiaľ sa nepozrieme na jeho konkurenciu. Fico je zatiaľ len jednooký kráľ medzi slepými.

31.10.2023 20:00
debata (16)

Veď si spomeňme, čo sa nám za necelý rok a pol privodilo. Najprv vláda rozhádanej štvorkoalície s nevýrazným premiérom Eduardom Hegerom, potom habkajúca menšinová vláda, nasledovaná vládou v demisii s trápne prosíkajúcim premiérom a útrapy boli zakončené ležérnou Ódorovou taktovkou. V takto slabej konkurencii musí Fico vyčnievať.

No čo zatiaľ predviedol? V Bruseli sa hral na zlého chlapca. Razantne sa postavil proti novému sankčnému balíku voči Rusku ako aj miliardovej pomoci Ukrajine. Hoci má pravdu, že EÚ potrebuje audit, či sú sankcie efektívne a peniaze končia tam, kde majú, žiadne reálne výsledky Fico zatiaľ nedosiahol a na záver hlasoval za spoločné komuniké.

Z pondelka na utorok splnil svoj ďalší predvolebný sľub. Na zelenú hranicu s Maďarsko nasadil vo veľkom bezpečnostné sily. No nateraz to bolo iba jednorazové cvičenie s nevalným výsledkom. Cirkus. Inak to nemohlo ani dopadnúť, migračná vlna s nástupom zimy prudko upadá.

Len aby Fica v sociálnom populizme netromfol Igor Matovič a nenavrhol aj štrnásty dôchodok. Príde potom slovenská sociálna demokracia s pätnástym?

Pri akcii mu sekundoval novopečený minister vnútra Matúš Šutaj Eštok, ktorý sa dokázal medzi ministrami najviac zviditeľniť. Na začiatku ukázal ráznosť a silu, v skutočnosti to bola zbabelosť. Nikto mu nevyčíta odvolanie policajného prezidenta, no zarazilo, ako to urobil. Najprv sa s odstupujúcim Štefanom Hamranom mienil stretnúť, na poslednú chvíľu zmenil rozhodnutie a poslal mu rozkaz s prevelením na ponižujúceho miesto na okres. Čo tým potupením dosiahol? Hoci Hamran so svojou družinou tiež nešetril ponižovaním, Slovensko nechce pomstu, ale koniec vojny v polícii.

A je otázka, či na to nový minister má. Dnes už vieme, že Šutajovi Eštokovi ministerský post spadol z neba. Totiž Smer si do vedenia polície vybral bývalého šéfa NAKA Branislava Zuriana. A keďže ten má veľmi blízky vzťah s Denisou Sakovou, tá post ministerky vnútra musela vymeniť za ten na hospodárstve. Viac skromnosti by preto ministrovi neuškodilo.

Pri ministerskom kolečku Fico na stretnutí so šéfom rezortu práce a sociálnych vecí Erikom Tomášom zase prisľúbil trinásty dôchodok na budúci rok. Idú rozdávať, pritom ešte vláda neprezradila, ako chce konsolidovať zdecimované verejné financie. A nebude to klasický trinásty dôchodok, ale o celú sumu priemerného dôchodku (cca 650 eur) si prilepšia i penzisti, ktorí majú vyšší dôchodok ako je plat priemerného pracujúceho. Len aby Fica v sociálnom populizme netromfol Igor Matovič a nenavrhol aj štrnásty dôchodok. Príde potom slovenská sociálna demokracia s pätnástym?

U staronového ministra investícií a regionálneho rozvoja Richarda Rašiho premiér bombasticky sľúbil investície obciam a výjazdy vlády v regiónoch, teda čo za vlád Smeru fungovalo x-rokov, no prospech bol minimálny.

A nejako podobne to môže dopadnúť aj s vládnutím koalície Smeru, Hlasu a SNS. Napriek ohurujúcemu začiatku nie je vylúčené, že Fico sa aj so svojim mančaftom vráti do starých koľají a výsledky v praxi budú opäť nevalné. No nebuďme skrivodliví a doprajme mu čas.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Matúš Šutaj Eštok #vláda Roberta Fica #Štvrtá Ficova vláda