Líce a rub dekrétov

Českí (ale aj slovenskí) kritici vyčítajú Klausovi, že sa tou výnimkou s čiarkou a dvoma slovami chce zviditeľniť. Že notorický euroskeptik múti európske vody. Že zmluva je predsa zameraná do budúcnosti, nie do minulosti. A navyše Listinu ľudských práv už Československo aj tak dávno podpísalo. Ich argumentáciu značne podrazil sudetonemecký spolok.

30.10.2009 15:05
debata

Keď sa obracia na Merkelovú, aby za každú cenu zabránila Klausovmu dodatku. A orbánovci s durayovcami tomu hlučne drukujú. Prečo asi? Iste, obe skupiny sa nechcú vracať do minulosti. Naopak, najradšej by na ňu zabudli. A hľadia do „svetlej budúcnosti“. Ako za pomoci ľudských práv a Európskeho súdu zvrátiť výsledky druhej či dokonca prvej svetovej vojny (Trianon).

Nie som si istý, ako by Európsky súd posudzoval Listinu ľudských práv v konfrontácii s inými, doteraz platnými zmluvami. A mal by aj vhodný precedens. Predsa aj Mníchovská dohoda bola po desaťročiach zrušená, vyhlásená za nulitnú od samého začiatku. A ešte kacírska otázka. Prečo má byť Slovensko diskriminované len za to, že podpísalo Lisabon skôr ako Česko?

debata chyba