Slovensko sa v úplatkoch lepší

Fľaša pre lekára a bonboniéra alebo káva pre sestričku. Nie je to málo? Takto sme sa pýtali ešte pred novembrom 1989. Úplatky boli každodennou súčasťou nášho života. So zmenou režimu úplatky nevymizli - len zmenili podobu.

01.11.2023 19:00
debata (13)

Rôzne provízie za štátne zákazky sa začali dávať vo veľkom, takpovediac na štátnej úrovni. Novinári ako na bežiacom páse odhaľovali veľké úplatkárske kauzy politikov či ministerských úradníkov.

Ťažko si predstaviť, že sa Slovensko v niečom zlepšilo, ale zo zistení Transparency International Slovensko (TIS) vyplýva, že skúsenosť s úplatkom má u nás teraz historicky najnižší počet ľudí. TIS zbiera údaje o úplatkoch už viac ako dve desaťročia prostredníctvom agentúry Focus. Ešte v roku 1999 sa v prieskume k úplatku priznávalo vyše 40 percent respondentov. Na vzorke 1 009 respondentov sa prieskum uskutočnil v auguste a skutočnosť, že dali niekomu úplatok v posledných troch rokoch, v ňom pripustilo iba deväť percent populácie. Čo z toho vyplýva?

Výsledky prieskumu reflektujú uplynulé tri roky, teda obdobie vlád Igora Matoviča, Eduarda Hegera a Ľudovíta Ódora. Je to teda pre ne dobrá vizitka – aj keď z výsledkov nemožno automaticky usudzovať, že sa úplatky dávali v menšej miere. Zaujímavosťou je, že medzi skupiny, ktoré sa najčastejšie priznávajú k daniu úplatku, patria voliči Smeru a SNS. Zhodou okolností tých strán, ktoré sú práve súčasťou vládnej koalície.

Nová vláda už robí čistky aj v polícii a budúcnosť vyšetrovania korupčných káuz je neistá, hoci zatiaľ zaznel iba nejasný zámer znižovať tresty za korupciu. Otázka je, či je to dobrý nápad, keď sa Slovensko azda v úplatkárstve konečne polepšilo a hrozba trestu má svoj význam. Uvidíme, aké bude skóre na konci vládnutia Roberta Fica.

No jedno sa, žiaľ, stále nemení – úplatky naďalej najviac prekvitajú v oblasti zdravotníctva a určite nezostáva len pri fľaške koňaku pre pána primára.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #úplatky #TIS #Transparency International Slovensko