Zurian: keď sa kandidát diskvalifikuje sám

Hovorí sa, že nová metla dobre metie. Tomuto prísloviu nezostal nič dlžný ani nový minister vnútra Matúš Šutaj Eštok, ktorý bleskovo „poupratoval“ vo vedení polície, že sa poniektorí nestačili čudovať...

02.11.2023 19:00
debata (69)

Vo vláde síce sedia noví ministri, no inak je všetko po starom. Zdá sa, že nováčik Šutaj Eštok sa rýchlo učí. Hneď na druhý deň v úrade odvolal policajného prezidenta Štefana Hamrana, a akoby mu to nestačilo, tak ho ešte potreboval ponížiť tým, že ho poslal na opačný koniec republiky. Následne zrušil aj funkcie policajných viceprezidentov a rázne zakročil aj voči čurillovcom, ktorí od októbra mali status chránených oznamovateľov. Tí už avizovali, že proti tomuto kroku podajú odvolanie. Celý prípad tak bude mať súdnu dohru.

Ak by Slovensko bolo normálnou krajinou, tak meno policajného prezidenta, nehovoriac o rôznych vyšetrovateľoch, by sa neskloňovalo takmer každý deň v správach a okrem novinárov a pár ľudí od „fachu“ by o nich ani nik nevedel. Pretože úlohou polície nie je vyrábať rôzne kauzy, ale naopak ich riešiť.

No vzhľadom na to, že na Slovensku si politici z polície urobili podriadený nástroj na vybavovanie si účtov s nepriateľom, tak sa nemožno čudovať, že sa tieto záležitosti neustále medializujú.

Ak si teda niekto kladie otázku, kedy sa konečne skončia čistky v polícii, tak odpoveď je prostá: pravdepodobne nikdy, lebo to by najprv politici museli odpolitizovať celý aparát a najmä odolať pokušeniu robiť personálne rošády.

Samozrejme, že sa to dá. Napríklad v Nemecku pôsobí Dieter Romann vo funkcii prezidenta Spolkového policajného prezídia už od roka 2012. Za ten čas sa vystriedali pri moci štyri koalície a došlo aj k výmene na poste kancelára, keď Angelu Merkelovú vystriedal Olaf Scholz.

Znakom stability systému je, že politici sa síce menia, ale úradníci zostávajú. Kedy konečne pochopia aj politici na Slovensku, že základom úspechu je kontinuita?

Znakom stability systému je, že politici sa síce menia, ale úradníci zostávajú. Tam, kde sa darí presadzovať tento princíp, sa darí aj lepšie spravovať veci verejné a lepšie sa aj žije ľuďom. Kedy konečne pochopia aj politici na Slovensku, že základom úspechu je kontinuita?

Zatiaľ vidíme pravý opak. Ako napr. prispeje k stabilizácii Úradu inšpekčnej služby človek, ktorý sa na tento post vopred diskvalifikuje svojimi výrokmi?

Keď pri grilovaní na výbore vyhlási, že je presvedčený, že Milana Lučanského zabili, napriek tomu, že vyšetrovanie špeciálnej komisie vylúčilo cudzie zavinenie, mala by kompetentným okamžite zablikať červená kontrolka.

A keď sa zároveň tá istá osoba prizná, že sa istý čas skrývala v Bielorusku(!), tak by jeho kandidatúru na hocijaký verejný post mali považovať za bezpredmetnú, lebo žiadny príčetný občan EÚ nebude hľadať útočisko v Lukašenkovej diktatúre.

Toto všetko zaznelo z úst Branislava Zuriana, ktorého vláda vymenovala za šéfa policajnej inšpekcie. Už samotný fakt, že Zurian, ktorý bol dvakrát obvinený, by mal šéfovať inšpekcii, ktorá ho stíhala, stojí za pováženie. Navyše nemá previerku a nie je ani členom polície.

© Autorské práva vyhradené

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Lučanský #Branislav Zurian #Úrad inšpekčnej služby