Vláda sa konečne zobudila: na východ pošle pomoc

Pohľad na krajiny zničené zemetrasením je skľučujúci, hoci sú nám osudy postihnutých väčšinou vzdialené. O to viac nás zasiahlo, keď sa nám nedávno pohľad na takúto spúšť naskytol na východe našej krajiny. Išlo o najsilnejšie zemetrasenie za posledných 90 rokov na našom území.

02.11.2023 20:00
debata (74)

A hoci od prírodnej katastrofy uplynuli už tri týždne, ľudia z postihnutých oblastí stále nemajú pomoc od štátu. Tá by mala prísť až teraz, v podobe 1,5 milióna eur, ktoré schválila vláda.

Dediny na východe zrejme doplatili na to, že na ne živel zaútočil práve v čase striedania vlád. Tá úradnícka, vláda Ľudovíta Ódora, už problém nechala na nový kabinet. K zemetraseniu v Prešovskom kraji došlo začiatkom októbra a vláda Roberta Fica sa ujala moci koncom mesiaca. Ľudia bez strechy nad hlavou či bez fungujúcich škôl boli zatiaľ odkázaní sami na seba.

Pomôž si, človeče, aj Pánboh ti pomôže – akoby postihnutým odkazoval štát. Niečo síce prihodili samosprávy – prešovskí krajskí poslanci vyčlenili na pomoc ľuďom 100-tisíc eur – sú to však len omrvinky, ak uvážime, že škoda bola vyčíslená na 16 miliónov. Nie, neviníme za to samosprávu, tá na pokrytie následkov pohrôm takýchto rozmerov nemá peniaze.

Odchádzajúci premiér Ódor sa síce telefonicky zaujímal o nešťastie postihnutých obcí, ale reálne sa na ne vykašlal a prenechal pole na zbieranie politických bodov Ficovej garnitúre. „Je až neuveriteľné, ako predchádzajúca vláda bezcitne ignorovala ľudí na východnom Slovensku, ktorých zasiahlo zemetrasenie,“ napísal na sociálnej sieti minister vnútra Matúš Šutaj Eštók s tým, že s premiérom Ficom a ministrom práce Erikom Tomášom sa chystajú na východ.

Nuž, kto rýchlo dáva, dvakrát dáva. Smer a Hlas sa takto môžu pasovať do roly záchrancov. Záchrancov toho východu, o ktorom Fico povedal, že tam nič nie je.

© Autorské práva vyhradené

74 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Východné Slovensko #vládna pomoc