Podpora pôrodnosti

Smrť ženy a jej nenarodeného dieťaťa je obrovskou tragédiou pre všetkých zúčastnených. A ťažko ju komentovať. No existuje niekoľko otázok, na ktoré by pozostalí mali dostať odpoveď.

24.11.2009 11:04
debata

Napríklad prečo bola pacientka nemocnicou odmietnutá napriek odporúčaniu jej gynekologičky? Alebo prečo ženu nútili k prirodzenému pôrodu už mŕtveho dieťaťa, ak išlo o rizikové tehotenstvo? A hoci k smrti mohlo dôjsť z objektívnych príčin, tieň podozrenia, ktorý na zdravotníkov padol, mohol byť minimálny, ak by pacientke bola poskytnutá náležitá starostlivosť. Nielen na základe jej požiadaviek, ale aj na základe jej skutočného zdravotného stavu.

Tragédia má obligátny dôvetok: Príčiny určí vyšetrovanie.

Tento prípad otvára aj iný rozmer problému. Na kvalitné vybavenie pôrodníckych oddelení a kliník chýbajú milióny eur. Ak by sa kompetentní trochu zamysleli, možno by prišli aj na to, že podpora rodiny a pôrodnosti nie je len o príspevku pri narodení dieťaťa. Ženy a rodiny potrebujú náležitú starostlivosť aj pred pôrodom a aj po ňom. Aby sa rodičky nebáli – bez priplatenia si za „nadštandardnú“ starostlivosť – do pôrodnice vstúpiť.

A pokiaľ by poniektorí zdravotníci nezabúdali na Hippokratovu prísahu.

debata chyba