Sedem červených županov

Sedem červených županov a jeden modrý. Tak vyzerá slovenský šatník po druhom kole volieb do VÚC. Neprekvapuje, že v Bratislave uspel kandidát modrej opozície Pavol Frešo. Nielen pre protificovské politické zafarbenie hlavného mesta, ale aj pre chyby protikandidáta Bajana, ktorého Smer pre druhým kolom podporil už iba svojimi tvárami na neosobných bilbordoch. Neprekvapuje ani účasť o čosi nižšia v porovnaní s prvým kolom (iba v Bratislavskom kraji mierne stúpla, čo súvisí so súbojom Frešo - Bajan).

30.11.2009 09:22
debata

Skôr je zarážajúce, ba až úsmevné presvedčenie oboch strán zápasu, že vyšli z volieb víťazne. Občana, ktorý počúval povolebné vyjadrenia premiéra Fica a opozičného lídra Dzurindu, musel zahriať pocit šťastia, že sú obaja takí spokojní. Hoci preto v skutočnosti nemajú až tak veľa dôvodov…

Áno, Dzurindu môže tešiť, že jeho kandidát v Bratislave uspel. Ale sotva sa dá hovoriť o prielome, ak politická sila, ktorá osem rokov vládla a ktorá sa chce považovať za protiváhu vládnuceho Smeru, dokázala získať prevahu len v dvoch krajských zastupiteľstvách (Bratislava, Trnava) a v jednom sa priblížiť remíze (Prešov).

Na druhej strane ani Fico nemá prečo jasať nad tým, že jeho strana uspela, a to dokonca v čase hospodárskej krízy. Jej výsledok sčasti odráža zlú taktiku opozičného súpera v niektorých regiónoch. No najmä – tí voliči Smeru, ktorí sa unúvali ísť k urnám, nezvyknú zanevrieť na „svojich“ politikov pre ich chyby ani pre vlastné problémy či nespokojnosť. Ide o sympatizantov, ktorí skrátka dôverujú, tak ako pred časom dôverovali Mečiarovi. Domnienku, že ide o podobný typ voliča, potvrdzuje aj úspech Smeru v krajoch, kde sa spojil s ĽS-HZDS (najmä Trenčín a Banská Bystrica).

Oba tábory však zabudli, že štyri pätiny voličov svoj názor nevyslovili. Buď nepovažujú krajské samosprávy za dôležité, alebo sa s nimi nestotožnili. A ani Fico, ani Dzurinda im nedokázali uspokojivo vysvetliť, o čo tu ide – pravda, okrem spomínanej farby županov.

debata chyba