Fico môže byť krstný otec Elektry

Upratovanie na pozemkovom fonde, ktoré si vynútil Robert Fico, je zbytočná akcia. Prázdne gesto. Záujmy Rezešovcov a Mečiara to nijako nepostihlo. Miliónové pozemky v Tatrách sa nevrátia do rúk štátu. Ostávajú majetkom spoločnosti GVM.

Dag Daniš 03.12.2009 05:28
Penzión Elektra Foto:
debata

Pozadie GVM je pritom celkom jasné. Patrí Rezešovcom. A jasné je aj to, prečo štát ponúkol pozemky reštituentom (a následne GVM) práve v Tatrách a nie v Michalovciach. Lebo Rezešovci chceli práve tatranské pozemky. A nijaké iné.

Rezešovci skupovali pozemky v Tatrách už pred siedmimi rokmi – cez firmu Trend Tatry. V roku 2003 kúpili tatranské pozemky za takmer 100 miliónov korún. GVM je niečo ako „dcéra“ firmy Trend Tatry. Po voľbách 2006 ju založili Rezešovi ľudia z Trend Tatry – Vysaník a Bališ. Vysaník je spoločník Rezešovcov, v roku 1998 bol vo volebnom tíme HZDS (viedol ho Alexander Rezeš). Bališ je bývalý ochrankár Rezešovcov. A jeden z kľúčových ľudí, ktorí Mečiarovi pomohli vysvetliť, odkiaľ vzal 40 miliónov korún na vilu Elektra.

V roku 1998 Bališ sprevádzal Mečiara na oslavu päťdesiatky Alexandra Rezeša do Španielska. Tu sa mal Bališ spoznať s podnikateľom Zieglerom, ktorý neskôr verejne vyhlásil, že Mečiarovi požičal 40 miliónov korún na rekonštrukciu Elektry. Pokračovanie príbehu už poznáme. V roku 2005 Mečiarová kúpila v Rezešovej (Bališovej) Trend Tatry akcie v hodnote 60 miliónov – za jeden milión korún. A previedla ich na Zieglera. Mečiar odvtedy tvrdí, že Elektra je splatená.

V skutočnosti sa však záväzky vyrovnávali až neskôr. Po voľbách 2006. HZDS pretlačilo podnikateľa Rezeša do vedenia Transpetrolu. Rezešov spoločník, podnikateľ Novák, išiel do predstavenstva SPP. Bališova sestra Dušičková si zas sadla do dozornej rady SPP (za rok 2007 dostala odmeny 500-tisíc korún). Všetci tam – akože – zastupujú štát. Ficov „silný štát“…

Kruh sa uzavrel v septembri 2009, keď sa ľudia z Trend Tatry cez GVM dostali k miliónovým tatranským pozemkom. Pôvodne patrili „silnému štátu“. Dnes už patria klubu ochrancov a priateľov Mečiarových penziónov.

Zmluvy pripravil Ficov bratranec Rybanský, ktorý zastupoval „silný štát“ v pozemkovom fonde. Fico nad tým všetkým krúti hlavou a bezradne sa pýta, čo má ešte robiť…

Mečiar by mu mohol poradiť, nech zvolá ďalšiu mimoriadnu tlačovú besedu. A slávnostne oznámi, že záväzky za Elektru sú definitívne vyrovnané.

debata chyba