Takže Ukrajine už ani náboj. Fico sa teší, Pellegrini zjemňuje

Vláda neschválila štrnásty balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 40,3 milióna eur. Titulky správ hovoria jasnou rečou, jasnou rečou však nehovoria politici.

08.11.2023 20:00
debata (36)

Kým premiér Robert Fico netají radosť nad tým, že „celá vláda, teda všetky strany, ktoré sú v nej zastúpené, sa jednomyseľne rozhodli odmietnuť zaslanie týchto zbraní a munície na územie Ukrajiny,“ šéf Hlasu a parlamentu vysiela svetu niečo trošku iné. Peter Pellegrini oceňuje, že vláda nezastavila všetku pomoc Ukrajine, „len zastavila posledné vyprázdnenie našich skladov“.

Ťažko povedať, či je to súčasť dopredu premysleného rafinovaného plánu, ale lídri dvoch najsilnejších koaličných strán akoby si od začiatku rozdelili úlohy zlého a dobrého policajta. Keď Fico povie, že Ukrajine už nič nedáme, Pellegrini to mierni. Keď podpredseda parlamentu zo Smeru Ľuboš Blaha zvesí v kancelárii vlajku Európskej únie a strčí do skrine obraz prezidentky, Pellegrini to označí za detinské a trápne. Aj mimovládok, ktoré chce Fico potrestať odobratím peňazí, sa Pellegrini zastáva – nie všetky sú vraj zlé a niektoré patria aj na pôdu škôl.

Opozícia už upozornila na dvojtvárnosť šéfa Smeru – Michal Šimečka z PS nenechal bez komentára (a bez pochvaly), že Fico zahlasoval za závery Európskej rady, pričom v komuniké sa píše aj o urýchlení poskytovania vojenskej pomoci Ukrajine! Ficovi však nevyhovuje, že mu niekto takto „kazí“ imidž pred jeho voličmi. Zverejnil hneď video, v ktorom sa ohradil, že „nepriateľské médiá“ nepravdivo o Smere informujú a zopakoval „tisícikrát“: „Ukrajine nebudeme posielať štátnu vojenskú pomoc.“

Táto informácia však západným svetom nijako neotriasla. Slovensko je vraj príliš malá krajina na to, aby jej pomoc Ukrajine zásadne chýbala. Iste. No to, čo chýba mnohým občanom Slovenska, je jasná zahraničná politika a symbolické gesto, že sme na strane nevinných, teda Ukrajiny.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Ukrajina #Peter Pellegrini #Ľuboš Blaha #pomoc Ukrajine #vláda Roberta Fica