Kľúč od Prezidentského paláca držia v rukách konzervatívci

Ešte poriadne neodznela jedna predvolebná kampaň, už sa rozbieha druhá - prezidentská. Voľby hlavy štátu sa budú konať pravdepodobne v marci, pretože druhé kolo musí prebehnúť do polovice apríla a Veľká noc je v posledný marcový víkend. A na stole už máme jasných favoritov - Ivana Korčoka a Petra Pellegriniho.

08.11.2023 19:00
debata (19)

Zatiaľ čo bývalý minister zahraničných vecí už nazbieral dostatok podpisov, Pellegrini s kandidatúrou váha. Logicky, pred parlamentnými voľbami si dlho brúsil zuby na premiérske kreslo. Nevyšlo to. O prezidentskom poste pravdepodobne vôbec nesníval, ale prieskumy ukazujú, že by uspel. S kandidátom takéhoto silného kalibru veru Korčok nepočítal. Ak nakoniec predseda parlamentu vstúpi do ringu, bude to pre exministra zahraničia riadny škrt cez rozpočet.

Rozmeňme si to na drobné. Korčoka podporujú liberáli z PS a Sasky. Ak vychádzame z výsledkov parlamentných volieb, je to dokopy zhruba 23 % voličov. Pellegriniho by určite podporili voliči Hlasu a Smeru – cca 38 %. V druhom kole môže Korčok rátať s podporou OĽaNO (Slovensko), menších pravicových strán, časti KDH, čím sa jeho podpora vyšplhá na úroveň 35 %. Jedinou neznámou je, ku komu sa priklonia konzervatívci – národní, sociálni i kresťanskí. Zahlasujú proti Smeru (Hlasu) alebo proti liberálom. Áno, presne tak: druhé kolo nebude voľba pre koho, ale proti komu.

Pellegrini by nemal váhať, nemá čo stratiť. Jeho víťazstvo skôr ako Korčok môžu ohroziť chybné kroky vlády – na čo si dá Fico sakramentský pozor – a ochota konzervatívcov prísť voliť v druhom kole.

No najprv sa jeden aj druhý musia dostať do druhého kola. A prieskumy sa môžu niekedy riadne mýliť. Tretí skloňovaný horúci kandidát – diplomat Ján Kubiš – ktorý stále iba zbiera podpisy, zatiaľ veľkú šancu nemá. Nezostáva pre neho priestor. Šancu má len vtedy, ak Pellegrini nakoniec do súboja nepôjde a Smer a Hlas podporia Kubiša ako občianskeho kandidáta. No bude to voľba z núdze. Verejnosti málo známy exminister zahraničia z prvej Ficovej vlády nie je predsa len „náš človek“ a otázne je, či dokáže osloviť konzervatívnych voličov Smeru.

Pretože tí budú mať v ponuke aj viacerých konzervatívnych kandidátov. Hoci ich šance sú nateraz minimálne, ich kandidatúra význam bude mať – marketingový. Pôjdu zviditeľniť menšie strany pred voľbami do Európskeho parlamentu, ktoré nasledujú hneď po prezidentských. Preto môžeme očakávať kandidáta OĽaNO (Slovensko), KDH, Sme rodina i Republika.

V KDH sa skloňuje meno Vladimíra Palka – ktorý by mohol zamiešať karty. Po septembrovom debakli sa určite bude chcieť zviditeľniť Sme rodina. Pre Borisa Kolára budú jarné voľby poslednou šancou vzkriesiť dnes politicky mŕtvu značku.

SNS pravdepodobne kandidáta nepostaví. Nemá to zmysel. Andrej Danko ide do európskych volieb a podporu kandidáta Smeru a Hlasu určite výhodne zobchoduje v koalícii. Podpisy už zbiera aj Štefan Harabin (hviezda TV Slovan, z ktorej vzišla ministerka kultúry), ktorý bude mať opäť ambíciu byť top favoritom radikálnych konzervatívcov a alternatívnych mé­dií.

Pellegrini by nemal váhať, nemá čo stratiť. Jeho víťazstvo skôr ako Korčok môžu ohroziť chybné kroky vlády – na čo si dá Fico sakramentský pozor – a ochota konzervatívcov prísť voliť v druhom kole. Ak teda predseda parlamentu povie áno, mal by okamžite začať viac vyhrávať na konzervatívnu strunu. To je kľúč k prezidentskému kreslu.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Ján Kubiš #Peter Pellegrini #Ivan Korčok #prezidentské voľby 2024