Žilinka a čurillovci

Pozor, na scénu prichádza nový hrdina – generálny prokurátor Maroš Žilinka. Má hrať v napínavom slovenskom filme Čurillovci. Žartujeme, ak tu vôbec je o čom žartovať. Nejde o film, ale o najaktuálnejšiu slovenskú realitu.

09.11.2023 20:00
debata (76)

Pritom máme pocit akéhosi déjà vu. Akoby sme pozerali francúzsku alebo americkú kriminálku zo 70. rokov. (Áno, Slovensko je trocha pozadu.) Kto je dobrý a kto zlý policajt? A nevykľuje sa z policajného šéfa zloduch, ktorý sa spolčil so zločinom alebo zobral spravodlivosť do vlastných rúk? Je v tom chaos.

Takto akosi musia na laika pôsobiť informácie o vojne v polícii na Slovensku. Nový šéf rezortu vnútra Matúš Šutaj Eštok (strana Hlas) si svoju pozíciu zjavne užíva. Elitných vyšetrovateľov NAKA okolo Jána Čurillu takmer s úsmevom postavil mimo služby, za čo naňho podala trestné oznámenie opozičná SaS – minister je podľa nej podozrivý zo spáchania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Podľa Sasky nerešpektoval podmienky zákona o štátnej službe, ktorý sa týka príslušníkov Policajného zboru a zákona o ochrane oznamovateľov. Čurillovci majú totiž status chráneného oznamovateľa, a teda zamestnávateľ voči nim nemôže urobiť akýkoľvek pracovnoprávny úkon, s ktorými by nesúhlasili.

Eštok sa obhajuje – mimo služby vraj bez ľútosti postaví všetkých policajtov, ktorí sú stíhaní za úmyselné trestné činy, teda nielen medializovaných čurillovcov, ktorí – podľa premiéra Fica – „napáchali zverstvá“, ich zoznam si už dal poslať.

Fajn, ak Žilinkovi ide o zachovanie povesti Slovenska ako právneho štátu, no opäť si raz počína akosi „nešikovne“. Advokát čurillovcov Peter Kubina totiž upozornil, že Žilinka nariadil preskúmať zákonnosť konania voči čurillovcom svojmu prvému námestníkovi. Pritom podľa Kubinu to bol práve jeho prvý námestník, kto vydal nezákonné rozhodnutie, bez ktorého by nebolo možné vzniesť obvinenie voči vyšetrovateľom NAKA, čo potvrdil aj Ústavný súd. Počkajme si teda na druhý diel kriminálky. Sme iba na Slovensku, ale začína to byť napínavé.

© Autorské práva vyhradené

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Žilinka #Matúš Šutaj Eštok #Ján Čurilla #vojna v polícii #čurillovci