Fico nemusí objavovať Ameriku. Stačí sa pozrieť k susedom

Zdravotníctvo je pravdepodobne najpálčivejším problémom Slovenska. Politické strany v predvolebnej kampani pred ním strkali hlavu do piesku. No problémy nezmizli, „bojuje sa“ na viacerých frontoch, bezbolestné riešenia neexistujú. Dočkáme sa konečne lepších časov?

10.11.2023 19:00
debata (6)

Tie už sľúbila Hegerova vláda. Prišla s reformami v rámci plánu obnovy, ale príliš toho za ministrovania Vladimíra Lengvarského neurobila. Dokonca vlajková loď – výstavba nemocnice na Rázsochách – stroskotala. Exminister Michal Palkovič sa podujal po nevýraznom a tápajúcom predchodcovi trochu poupratovať a nasmerovať zdravotníctvo na správnu dráhu, jeho čas bol až príliš krátky.

Súčasná vláda zatiaľ neposkytla žiadnu nádej, že vie čo robiť s potápajúcim sa korábom. Nie preto, že by nechcela a nemala aké-také plány, ale preto, že horí na viacerých miestach a hasiť treba všade a vody niet: nedokonalá optimalizácia nemocníc, rušenie oddelení, ani po vyše 10 rokoch príprav a zavádzania nefunguje ako v jednej krajine EÚ DRG systém (platby podľa náročnosti výkonov), v sektore chýba jedna miliarda eur, nízke platby za poistencov štátu (tých, ktorí nie sú ekonomicky aktívni), nemocnice a poisťovne v dlhoch, dlhé čakacie doby, málo personálu, veľa lekárov v dôchodkovom veku (zvlášť pediatrov), veľa nadčasov, nedostatok lôžok, zneužívanie urgentov, zle fungujúci ambulantný sektor – niektorí lekári (zvlášť špecialisti) si žijú ako v bavlnke a niektorí nevedia kam z konopy, ambulantná turistika pacientov, zbytočná byrokracia, bordel v poplatkoch, prisilné lobistické vplyvy, v EÚ nevídané krížové vlastníctvo jednej podnikateľskej skupiny v sektore, nehovoriac o liekovej politike, a to všetko v situácii zdevastovaných verejných financií.

Čo tak konečne prestať objavovať Ameriku, donekonečna sa škriepiť pre každú malichernosť a odkopírovať z bývalej západnej časti federácie fungujúce riešenia?

Všetky boľačky mal vyriešiť práve plán obnovy, ktorý bývalej koalícii po covide spadol z neba. No sľubovaných 1,2 miliardy eur nielenže systémovo rieši toho málo, my ich nevieme ani poriadne využiť.

Nemocničná reforma vyvolala nevôľu, ale bez plnenia míľnikov v optimalizácii siete nemocníc peniaze nedostaneme. Na spustenie od 1. januára nie sú nemocnice plne pripravené, žiadajú odklad o jeden rok, niektoré oddelenia sa však už zatvorili. Vicepremiér pre plán obnovy Peter Kmec hovorí, že sa nič nebude odkladať. Bude teda musieť vzniknúť nejaký mačkopes, kde na papieri a v praxi bude platiť niečo iné.

Hoci momentálna kríza vyzerá ako neriešiteľná dilema, po pravde žiadne zázračné riešenia nepotrebujeme. Dobre a zlé nemocnice sa často líšia len v tom, že niektoré si vedia lepšie vybaviť peniaze v poisťovniach. Nestačilo by, keby vláda, najmä v prípade VšZP, urobila poriadok a nastavila pevné pravidlá?

Kategorizácia výkonov (ceny) v ambulantnom sektore, zvlášť u špecialistov, je stará 26 rokov, teda ešte z 90. rokov minulého storočia, mnohé výkony pritom chýbajú. Nie je načase prispôsobiť sa dobe a nastaviť spravodlivosť medzi špecializáciami? Či zaviesť vhodne nastavené poplatky, aby sa nezneužívali urgenty a obmedzili často zbytočné návštevy lekárov?

Čo tak konečne prestať objavovať Ameriku, donekonečna sa škriepiť pre každú malichernosť a odkopírovať z bývalej západnej časti federácie fungujúce riešenia?

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #nemocnice #ambulantný sektor #plán obnovy #ambulantní lekári