Ako sáskari pomohli Smeru ovládnuť verejnoprávne médiá

Pokušenie politikov ovládnuť verejnoprávne médiá tu vždy bolo, je a zostane dovtedy, dokiaľ sa nevytvorí legislatívny rámec, ktorý by znemožnil vládnej moci svojvoľne zasahovať do chodu tejto inštitúcie.

13.11.2023 17:00
Marian Repa aktual Foto:
debata (98)

Hoci v programovom vyhlásení vlády sa píše, že „verejnoprávne médiá musia zabezpečovať nezávislú a objektívnu žurnalistiku“, hneď v nasledujúcich riadkoch je vyjadrený zámer, ktorý tento princíp pochová: „Vláda presadí právny a ekonomický rámec rozdelenia RTVS na dve nezávislé verejnoprávne mediálne inštitúcie – Slovenskú televíziu a Slovenský rozhlas.“

Sám osebe by tento krok nemusel znamenať nič negatívne, keby sa za ním neskrývala snaha o dosadenie si „svojich ľudí“ do vrcholových pozícií. Tým že sa RTVS zruší a vytvorí sa opätovne STV a SRo, prebehne na post riaditeľov oboch inštitúcií konkurz, v ktorom bude takmer s istotou zvolený človek „lojálny novej vládnej moci“.

Pre úplnosť treba dodať, že rovnako účelový krok na návrh ministra kultúry Daniela Krajcera (SaS) urobila aj Radičovej vláda v r. 2010, keď sa potrebovala zbaviť dovtedajšieho riaditeľa STV Štefana Nižňanského. Vtedy len v opačnom garde vytvorila zjednotenú rádiotelevíziu.

Dá sa povedať, že dnes žneme plody saskárskeho „fachidiotizmu“. Napriek tomu, že sulíkovci už vtedy chceli zrušiť koncesionárske poplatky, podarilo sa im to presadiť až vo februári tohto roka. Namiesto toho, aby sa tieto poplatky pravidelne každý rok valorizovali, čím by RTVS získala viac prostriedkov na skvalitňovanie spravodajstva, saskári vyrukovali s tým, že ich výber je nespravodlivý, pretože zaväzuje občanov prispievať na RTVS bez ohľadu na to, či ich služby využívajú, alebo nie. Svätá prostota!

A tak rovno na striebornom podnose naservírovali RTVS Ficovi a spol. Verejnoprávne médiá nielenže budú vydané na milosť a nemilosť vláde, lebo budú od nej absolútne finančne závislé (nárokovateľný príspevok vo výške 0,17 % z HDP nebude nikdy stačiť), ale nová garnitúra podľa vzoru SaS urobí aj zmenu vo vedení.

Slovensko tak už čoskoro môže nasledovať Poľsko a Maďarsko, kde si politici z verejnoprávnych médií urobili svoju „hlásnu trúbu“ šíriacu vládnu propagandu.

© Autorské práva vyhradené

98 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Slovenský rozhlas #STV