Kaliňák z inej dimenzie

Čo vyviedla firma Dräger za výdatnej asistencie úradníkov ministerstva vnútra, chcelo buď mimoriadnu dávku drzosti, alebo nemecko-slovenská firma používa účtovníctvo z inej dimenzie.

20.01.2010 08:35
debata

Firma vyhrala súťaž s najdrahšou ponukou na predaj 1 800 kusov meračov alkoholu v dychu za 4,5 milióna € podfukom. V cenovej ponuke totiž uviedla, že jej reálne náklady na hodinu autorizovaného servisu a pravidelné polročné nastavovanie digitálnych "balónikov“ sú po jednom eure. S DPH. Pritom autorizovaná skúšobňa, ktorá jediná môže tieto prístroje kalibrovať, si za to účtuje 70 eur.

Práve týmito nereálnymi číslami Dräger porazil oveľa lacnejšie ponuky, kde jeden prístroj stál o 1 100 alebo dokonca 1 600 eur menej. Nikde však nie je záruka, že euro namiesto sedemdesiatich ostane nezmenené rôznymi dodatkami.

Keď na protizákonnú "kulehu“ upozornili neúspešní uchádzači, ministerský úradník odpovedal, že aj oni mali byť rovnako šikovní ako Dräger.

Daňovníci v tejto dimenzii, čo poctivo platia dane a navyše si za jedno euro nevedia kúpiť službu za 70 eur, určite ocenia, že Kaliňák obchoduje so šikovnou spoločnosťou z inej dimenzie. A rovnako ocenia, že tolerovaním podfuku odletia navyše dva milióny eur bohvie do akého časopriestoru.

debata chyba