Zmena volebného systému. Zabetónuje sa Smer?

Hoci väčšina politikov už 25 rokov hovorí o potrebe zmeny volebného systému, stále máme jeden volebný obvod, ktorý je dedičstvom po Mečiarovi. Keď Peter Pellegrini minulý týždeň na tlačovke povedal, že by bol najradšej, ak by „mal každý okres svojho zástupcu v parlamente“, okamžite sa vyrojili úvahy, že vláda sa podľa Orbánovho vzoru hodlá zabetónovať pri moci.

19.11.2023 17:00
debata (127)

Ako vždy najhlasnejšie kričal Igor Matovič, ktorého OĽaNO išlo do volieb v r. 2020 s tým, že „Slovensko potrebuje nový volebný systém, ktorý dá viac moci ľuďom a menej elitám, pričom viac zohľadní potreby regiónov“.

Tu vidno, ako vážne berie Matovič svoje sľuby, lebo bývalá vláda, napriek tomu, že si dala zmenu volebného systému priamo do programového vyhlásenia (!), urobila pravý opak a jeden obvod v januári „zabetónovala“ v ústave.

Je pochopiteľné, že lídrom strán, ktoré sa viac podobajú na s.r.o. než na skutočné politické subjekty, sa takáto zmena nepáči, lebo ohrozuje ich dominantné postavenie a takýto systém by ich prinútil robiť reálnu stranícku činnosť – budovať si štruktúry po celom Slovensku.

A rovnako je pravda, že zmena momentálne najviac vyhovuje Smeru, pretože má svoj elektorát rozložený rovnomerne po celej krajine a nemusí sa spoliehať na svoje „bašty“.

Faktom však je, že jeden volebný obvod deformuje politický stranícky systém, a preto by malo byť v záujme všetkých jeho odstránenie.

Samozrejme, veľa bude záležať na samotnom nastavení. Manipulácia s hranicami volebných obvodov (tzv. gerrymandering) je silným pokušením pre každú vládnu moc.

A keďže jednotlivé okresy nie sú rovnako veľké – na jednej strane máme okres Prešov, v ktorom žije viac ako 170-tisíc ľudí a na druhej strane sú Medzilaborce s 11-tisíc obyvateľmi – bude potrebné volebné obvody navrhnúť tak, aby sa predišlo rôznym disproporciám.

A pokiaľ ide o férovosť, čo bráni opozičným stranám, aby sa v jednotlivých obvodoch dohodli na spoločnom kandidátovi?

© Autorské práva vyhradené

127 debata chyba
Viac na túto tému: #volebný systém #jeden obvod #zmena volebného systému