Povalí Švejk Ficovu vládu?

Slávny výrok pripisovaný Švejkovi „vláda, ktorá zdraží pivo, padne“ pozná azda každý. Najmä komunisti v bývalom režime ho brali veľmi vážne a na cenu piva si dávali sakramentský pozor. Časy sa zmenili, ale prílišné zdražovanie alkoholických nápojov veru žiadnej vláde nepridá na popularite.

21.11.2023 20:00
debata (30)

To si dobre uvedomujú aj koaliční politici, zvlášť predseda vlády Robert Fico. Tento „najlepší európsky populista“, ako sa svojho času súkromne pochválil vtedajšiemu českému premiérovi Mirkovi Topolánkovi, dobre vie, že s ohňom sa neradno zahrávať.

No aj tak mu v súčasnej situácii, keď Matovič svojimi avantúrami vyprázdnil štátnu kasu, príliš veľa možností nezostáva. Spotrebné dane na pivo, víno i tvrdé bude musieť zvýšiť. A to sa prejaví aj na cenovkách v obchodoch i v krčmách. Voliči Smeru, Hlasu ani SNS veru ďalším zdražovaním, najmä pri takej chúlostivej pochutine, nadšení nebudú.

Keď už sme zablúdili do západnej časti bývalej federácie, tam sa nedávno vynašiel bývalý minister poľnohospodárstva. Politik z južnej Moravy si pri riešení rovnakých problémov ako tých našich vydobyl výnimku na zdanenie vína. Hoci aj pre túto absurditu nakoniec rezignoval, jeho nasledovník, opäť z KDU, túto výnimku obhájil. No u nás, našťastie, takú silnú vinársku loby nemáme. No zdražovanie spotrebných daní zďaleka nebude stačiť, a tak si okrem piva a vína priplatíme aj inde.

Pri cigaretách a sladkých nápojoch (chystá sa na ne nová daň) to musíme brať, pretože rovnako ako alkohol zdraviu neprospievajú. Na zdraženie sa však budeme musieť pripraviť aj pri bankových poplatkoch, lebo ohlásené zavedenie bankového odvodu nenechajú banky bez odozvy a prenesú ho na zákazníka, namiesto toho, aby si nelogicky ukrojili z vlastných ziskov.

Ani týmto krokom nebude nikto, kto má hlbšie do vrecka – a to má stále viac ľudí – nadšený, pretože účet v banke je dnes už životnou nutnosťou. A časom si postaví otázku, prečo národno-sociálna vláda nezvyšuje dane aj bohatým? Hoci vláda má aj tento krok v úmysle, uvidíme, či sa k nemu odhodlá tak rýchlo ako k zvyšovaniu cien piva, vína a cigariet. Ak bude otáľať, Švejk bude mať nakoniec pravdu.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #víno #pivo #bankový odvod #ceny potravín #Švejk #zvyšovanie daní #spotrebné dane #štátny rozpočet 2023