Fico IV. Balansovanie na hrane

Vláda získala dôveru. Z jej programového vyhlásenia (PVV) aj doterajších vyjadrení ministrov je zrejmé, že mnohé veci hodlá robiť úplne inak ako dva predchádzajúce kabinety. Ak však nechce, aby sa zo Slovenska stalo druhé Maďarsko, bude to doslova balansovanie na hrane.

21.11.2023 19:00
Robert Fico Foto: ,
Predseda vlády Robert Fico (Smer)
debata (42)

Vyhlásenie, že „všetko bude inak a lepšie“ tu už kedysi zaznelo, a vieme ako neslávne sa skončila éra Vladimíra Mečiara… Slovensko sa vtedy ocitlo v izolácii a dobehnúť integračný vlak nás stálo nemalé úsilie.

Dnes sme v inej situácii. Slovensko je súčasťou EÚ a NATO a vláda od samého začiatku deklaruje, že na našom zahraničnopoli­tickom ukotvení nehodlá nič meniť. Robert Fico však dodáva, že naša zahraničná politika bude orientovaná na všetky štyri svetové strany, čo si najmä u národniarov určite vyložia po svojom…

Aj v samotnom PVV je náznak toho, ako chcú Fico a spol. obhajovať našu suverenitu v rámci EÚ. Pomyselnou červenou čiarou je návrh nahradiť jednomyseľnosť pri prijímaní zásadných rozhodnutí väčšinovým hlasovaním alebo pokusy zaviesť povinné migračné kvóty.

Je legitímnym právom každej krajiny vyjadriť svoje výhrady, dobre by však bolo povedať, ako si predstavujeme ďalšie fungovanie únie, keď už teraz je právo veta vnímané ako brzda pri zahraničnej a daňovej politike EÚ.

To, že Slovensko nedodá zbrane pre Ukrajinu, je asi ten najmenší problém. Už aj tak sme nášmu východnému susedovi dali prakticky všetko, čo sme mohli, a zakontrahované dodávky húfnic Zuzana, ako aj iných zbraní sa rušiť aj tak nebudú. Koniec koncov – pomoc Slovenska predstavuje len zlomok. Podstatné je, či Ukrajine budú aj naďalej poskytovať vojenskú pomoc krajiny ako Nemecko, Veľká Británia či USA. Spomínané Nemecko v utorok oznámilo, že Ukrajine poskytne vojenské vybavenie za 1,3 miliardy eur.

Zo strany Fica teda ide skôr o gesto smerom k voličom. Napokon neboli by sme jedinou krajinou v Európe, podobne postupuje napríklad aj Švajčiarsko. Druhá vec je, že sa takto sami pripravujeme o pozitívny imidž na Ukrajine…

Robert Fico sa v politike pohybuje viac ako tri desaťročia a za ten čas sa naučil, že nemôže príliš tlačiť na pílu, lebo je to kontraproduktívne.

Sú tu však aj oveľa zásadnejšie otázky týkajúce sa dodržiavania zásad právneho štátu, a ak by vláda v tejto oblasti zašla priďaleko, reakcia Bruselu by asi nedala na seba dlho čakať.

Ako naznačila holandská europoslankyňa Sophie in ’t Veldová v rozhovore pre Pravdu, v prípade, že by sme prijali opatrenia, ktoré porušujú zákony EÚ, Európska komisia (EK) by nás mohla dať na súd, respektíve siahnuť nám na eurofondy. To by v danej situácii, keď sa vláda musí popasovať s rekordnými deficitmi, bola veľká rana.

Robert Fico sa však v politike pohybuje viac ako tri desaťročia a za ten čas sa naučil, že nemôže príliš tlačiť na pílu, lebo je to kontraproduktívne. Na rozdiel od takého Orbána, ktorý najnovšie celé Maďarsko oblepil bilbordmi s nápisom Nebudeme tancovať, ako oni pískajú!, na ktorých je zobrazená predsedníčka EK Ursula von der Leyenová spolu Alexom Sorosom, šéf Smeru má azda ešte toľko „chochmesu“, že nebude robiť takéto excesy.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #programové vyhlásenie vlády #zahraničná politika SR