Všetko, čo nechcete vedieť o sexe

Čo prekáža Anne Záborskej a Richardovi Vašečkovi z Kresťanskej únie na sexuálnej výchove v školách? Túto otázku je zbytočné si klásť, chrániť „mravnosť“ je skrátka súčasťou ich agendy.

22.11.2023 20:00
debata (31)

Zdržanlivý až prudérny postoj k otázkam sexuality k mentálnemu nastaveniu kresťanských politikov a političiek patrí. (Zachovajme tento rodovo citlivý jazyk, aj keď pre konzervatívne strany je možno súčasťou „nebezpečnej gender ideológie“.)

Okrem iného práve „nebezpečnou gender ideológiou“ argumentujú, keď príde reč na sexuálnu výchovu. Opäť sa preto podujali predložiť Národnej rade zákon, presnejšie novelu školského zákona, ktorá má zaviesť povinnosť školy vopred informovať rodičov o tom, či a ako bude ich dieťa v otázkach sexuálnej výchovy vzdelávané. Rodičia by mali dostať k dispozícii všetok učebný materiál, mali by mať možnosť nahliadnuť do „pomôcok“, konzultovať vyučovacie metódy s odborníkmi a potom sa rozhodnúť. Toľko teória a predstavy Záborskej s Vašečkom. Vráťme sa teraz na zem.

Nemusíme ani opakovať známe vyjadrenia odborníčok a odborníkov z oblasti ľudských práv, ktorí už roky upozorňujú na fatálnu absenciu predmetu sexuálna výchovu na Slovensku. Áno, odporcovia tohto predmetu – strašiaci nezmyslami o tom, že sa deti v prvej triede budú učiť navliekať kondóm – tvrdia, že veď sexuálnej výchovy je na školách dosť – v rámci iných predmetov, čiže v praxi pár hodín biológie a etickej náuky.

Takže takto: téma nie je taká horúca. Sexuálnu výchovu v školách ešte ani nemáme, a Záborská s Vašečkom už žiadajú uzákoniť súhlas rodičov. Ak by však táto nezmyselná novela prešla, bol by to v tomto volebnom období asi prvý zákon schválený v spolupráci s koalíciou. Ťažko očakávať, že sa tak stane, ale ak áno, išlo by o nebezpečný signál. Znamenalo by to, že konzervatívcom by prešli aj veci, ktoré ani za vládnutia tej najkonzervatív­nejšej koalície v minulom období nemali šancu. Potom na všetko, čo ste kedy chceli vedieť o sexe, ale báli ste sa opýtať, sa opýtajte Anny Záborskej.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #sexuálna výchova #Richard Vašečka #Anna Záborská