Maďarská špinavá bielizeň

Bývalí kolegovia, predseda SMK Csáky a predseda strany Most-Híd Bugár na seba vykydli riadne vedrá starých krívd a špinavej bielizne. Bugár vyčítal Csákymu trestne stíhaného regionálneho politika či úbytok voličov i peňazí na účte. Naopak, Csáky vyhlásil, že SMK je dnes čistá ako ľalia, keďže z nej poodchádzali ľudia spájaní s podozreniami - politik, čo pri kauze Čuňo hovoril do telefónu o počasí, alebo minister, čo mal netransparentne rozdeľovať eurodotácie...

15.02.2010 06:02
debata

Naozaj dojemné očistenie, pravdaže, ak opomenieme otázku, ako sa s týmito osobami a javmi vyrovnávali predstavitelia SMK a jej šéf Csáky, keď ešte nosili rovnaké stranícke tričká.

Zdá sa, že obe maďarské strany pracujú na tom, aby sa ani jedna nedostala do parlamentu a maďarskí voliči zostali bez zástupcov v NR SR (pravdaže s výnimkou tých, čo sa rozhodnú pre niektorú zo slovenských strán). Stalo by sa tak po prvý raz od novembra 1989. A okrem principiálneho hľadiska (desaťpercentná komunita bez politického zastúpenia, ale aj bez zodpovednosti, ktorá z toho vyplýva), by takýto vývoj mohol mať aj praktické dôsledky v podobe radikalizácie maďarského politického prostredia. Na ulici sa obvykle predkladajú radikálnejšie či dobrodružnejšie návrhy a požiadavky než na parlamentnej pôde.

Ďalším dôsledkom tohto vylievania špinavostí je úplné zrútenie niekdajšieho naivného mýtu, že SMK je azda „kultúrnejšia“ ako ostatné strany. Ak ide o peniaze, sú všetky strany žalostne rovnaké. Csáky dnes hovorí o nutných korekciách v budúcom volebnom období a pravdaže nevylučuje, že ako člen vládneho zoskupenia bude tiež „korigovať“.

Ak je niečo zrelé na zmenu, tak potom najmä systém a zákony, aby sa neobjavovali nové a nové odhalenia o garážových firmách, tajomných sponzoroch, predražených tendroch… Lebo ak sa verejná kontrola politikov neposilní, kesenem sípen za takú perspektívu.

debata chyba