Premiér chváli zdravotníctvo v troskách

Slovenské zdravotníctvo je všeobecne považované za finančne podvyživený rezort. Pre nízke platy slovenskí lekári a zdravotné sestry hľadajú uplatnenie v zahraničí. Slovenské nemocnice sú však pre isté "podnikateľské skupiny" veľmi zaujímavým obchodným artiklom.

24.02.2010 06:58
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico (vľavo) s ministrom zdravotníctva Richardom Rašim.
debata

Počas premiérovho kontrolného dňa na ministerstve zdravotníctva i v čase konania následnej tlačovej besedy, kde Robert Fico nevybočil z načatej tradície a pokračoval v chválospevoch na svojich ministrov (tentoraz Richarda Rašiho), sa priamo v jeho rodných Topoľčanoch diali veci, ktoré o dobrom stave slovenského zdravotníctva práve nesvedčia.

Podľa svedkov nezisková organizácia, ktorá viedla topoľčiansku nemocnicu a ktorej nitrianska župa vypovedala zmluvu, „zhabáva“ zariadenie nemocnice, „holé hlavy“ dokonca vytrhávajú umývadlá aj záchodové misy.

Pritom príbeh viacerých zdravotníckych zariadení v Nitrianskom kraji nie je nezaujímavý. Ešte v roku 2005 kraj podpísal zmluvu s neziskovkami. Nemocnice v Topoľčanoch a Leviciach získavajú investície, zároveň však strácajú lekárov. Po tom, čo podžupanka Burdová navrhne vypovedať vlani na jeseň neziskovkám zmluvu pre neplatenie za teplo, jej neznámi páchatelia podpália dom. Výpovedná lehota uplynula a neziskovka začala fyzicky zbavovať zariadenie v Topoľčanoch investícií, ktoré doň „vrazila“. Hoci kraj tvrdil, že neziskovka odíde a nemocnica bude naďalej fungovať normálne pod jeho správou, pacientov museli doslova evakuovať.

„Ľaliami“ nie sú ani postavy stojace za dotyčnou neziskovkou. Tiež spravujú aj sieť lekární Cityfarma a už v roku 2002 čelili obvineniu z nekalého konkurenčného boja.

Ak je súčasná situácia dôsledkom zlých krokov niekdajšieho ministra Zajaca, prečo rezort nenavrhol také zmeny, ktoré by jej zabránili? Mal na to takmer štyri roky.

Minister Raši navyše ani nedôveruje svojmu kolegovi z vlády Jánovi Počiatkovi. Jeho ministerstvo financií zverejnilo ešte na jeseň analýzu, podľa ktorej sa platby obyvateľstva od roku 2005 zvýšili. Raši ju považuje za nekorektnú a údaje v nej za neoveriteľné. To sa však Počiatkovi nestalo po prvý raz.

A ak je posolstvom Ficovho kontrolného dňa to, že najväčších úspechom je zmena myslenia a najväčšou korektúrou Zajacovej reformy zrušené dvadsaťkoruny, môže to vyznieť tak, že v zdravotníctve je vlastne všetko v najlepšom poriadku. Ako sa však zmenilo za štyri roky postavenie lekárov a ostatných zdravotníckych pracovníkov? Mnohí majú vyššie platy, to je pravda, no nie v slovenských, ale v zahraničných nemocniciach.

debata chyba