Minister Šutaj Eštok si na odvolávanie zbytočne „zarobil“ sám

Odvolávať ministra vlády, ktorý je vo funkcii ani nie mesiac, a ihneď po tom, čo vláda získala dôveru parlamentu, je zbytočné narcistické divadlo zohraté ochotníkmi z opozície. No Matúš Šutaj Eštok si na toto odvolávanie „zarobil“ sám. Nikto mu nevyčíta, čo urobil, ale ako amatérsky to urobil.

24.11.2023 18:00
debata (100)

Nepochybne výmena na čele polície po nástupe akejkoľvek novej vlády je legitímnych krokom. To nikto novému ministrovi nemôže zazlievať. Každý minister má právo obklopiť sa blízkymi ľuďmi, s ktorými sa na veci pozerá rovnako. Inak by sa práca iba zadrhávala – na úkor celej spoločnosti.

No spôsob, akým minister odvolal policajného prezidenta Štefana Hamrana, jeho zástupcov i elitných vyšetrovateľov, tzv. čurillovcov, bol príliš unáhlený, trochu drsný, neprofesionálny a na hrane zákona. Šutaj Eštok sa zachoval presne tak, ako ešte nedávno zvykli konať Hamran či čurillovci, čo rozhorčovalo nemalú časť verejnosti. Minister z Hlasu tak iba zbytočne rozčeril hladinu vody a vyvolal pobúrenie, ktoré opozícia využila vo svoj prospech.

Ako vždy, razantná akcia vyvolala rovnako veľkú reakciu. A namiesto toho, aby sa spory konečne riešili civilizovaným spôsobom, tu zase máme vyvolávanie emócií, delenia za a proti, cirkus, ktorý už drvivej časti spoločnosti lezie hore krkom. Minister sa dokonca nevyhol ani kritike z vlastných radov a svoje pochybenie si, aj keď nepriamo, priznáva a hovorí o pokore. Zaplatil daň za svoju politickú neskúsenosť.

Ak aj minister vnútra konal amatérsky, tak opozícia ho ešte predstihla. Odvolávanie sa obrátilo proti nej. Smer s Hlasom ju riadne vyučili z politického remesla. Sú to ich politici, ktorí udávajú tón. Za dva dni nepustili opozičných politikov k rečníckemu pultu.

A teraz k meritu veci, pretože občan má v tom už guláš. Opozícia odvoláva ministra za porušenia zákona pri odvolávaní bývalých elitných policajtov či za vyhrážanie sa sudcom. Hoci platí vyššie napísané, žiadny minister by si nedovolil konať bez právnej analýzy, ani Šutaj Eštok. No čo právnik, to iný právny názor. Preto si na konečný verdikt, ktorá interpretácia zákona je tá správna, musíme počkať.

A to aj v prípade, či elitní vyšetrovatelia účelovo nevyužili medzeru v zákone a nezískali status oznamovateľov protispoločenskej činnosti tak trochu pokútnym spôsobom. No keď boli pozície na barikádach vymenené a v pozícii obetí boli osoby z radov súčasnej koalície, oni tiež neváhali využiť akúkoľvek medzeru v zákone. V tomto smere si ani jedna strana nemá čo vyčítať.

Ak aj minister vnútra konal amatérsky, tak opozícia ho ešte predstihla. Odvolávanie sa obrátilo proti nej. Smer s Hlasom ju riadne vyučili z politického remesla. Sú to ich politici, ktorí udávajú tón. Za dva dni nepustili opozičných politikov k rečníckemu pultu a debatu o odvolávaní obrátili na porušovanie zákonov bývalým vedením ministerstva a polície, na nekalé praktiky bývalej koalície. Namiesto jednodňového divadla tu máme cirkus roztiahnutý do dvoch týždňov.

Cirkusom určite bola aj iba jednodňová, hoci legitímna, akcia policajtov a vojakov na hraniciach pár dní po vymenovaní vlády. Ale udať ju ako jeden z dôvodov na odvolanie ministra, je zo strany opozície až smiešne. To politici PS, KDH, SaS a bývalého OĽaNO sú slepí a nevidia, že v západnej Európe si nevedia rady, čo s migrantmi, napätie rastie a hraničné kontroly sa stále predlžujú? Zľahčovať dnes tému migrácie je zahrávanie sa s ohňom.

Obyčajní ľudia sa už v celom tom virvare, ktorý sa na nich denne valí, prestávajú vyznať. Želajú si konečne trochu pokoja, zvlášť pred Vianocami. Pochopia to konečne aj politici v parlamentných laviciach, či si budú stále húsť svoje a brnkať na strunu trpezlivosti?

© Autorské práva vyhradené

100 debata chyba
Viac na túto tému: #minister vnútra #odvolávanie ministra #Matúš Šutaj Eštok #Polícia Slovenskej republiky