Ešte treba prijať zákon na podporu škôl

Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát. Neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo. Takto znie prvý článok Ústavy Slovenskej republiky, nasledujúci hneď po preambule, ktorá má podľa vlasteneckého zákona od prvého apríla visieť vo všetkých triedach všetkých základných a stredných škôl v Slovenskej republike.

06.03.2010 09:09
debata

Čo sa škôl týka, minister Mikolaj si nemyslí, že by školy nemali peniaze na naplnenie ustanovení čerstvo prijatého zákona. A hovoriť o peniazoch pri takom vysokom cite, akým je vlastenectvo, je – podľa neho – zároveň dehonestujúce.

Dehonestujúcejší je však často samotný stav škôl. A to nielen pokiaľ ide o fyzické podmienky, v ktorých prebieha vyučovací proces, ale aj spoločenské postavenie učiteľov. A pri všeobecne ťažkej finančnej situácii je „5 eur“ za vlajku naozaj pre školy bezvýznamná čiastka.

Pri rastúcej nezamestnanosti a obľube rôznych stavebných projektov u súčasnej vládnej moci, by sa možno v štátnych rezervách našli prostriedky na jeden navyše. Dať napríklad ľuďom prácu pri oprave školských budov, ich zateplení a celkovom skultúrnení priestorov, v ktorých vyučovanie prebieha. A možno by sa našiel aj nejaký sociálny podnik, ktorý by vďaka podpore z eurofondov ušil stovky potrebných štátnych vlajok.

Zavesenie štátnych symbolov a preambuly v triedach či hranie hymny nemôže mať na vlastenectvo žiadny vplyv bez toho, aby žiaci získali vedomosti od učiteľov. Či už na dejepise, alebo na občianskovýchovných predmetoch. A tie vychádzajú z učebných osnov, ktoré určuje ministerstvo. Text preambuly deťom bez poznania historických súvislostí nepovie nič. Ani hranie hymny bez informácie kedy a za akých okolností bola napísaná. Kľúč k vlastenectvu je vo vzdelávaní, nie v gestách. Najmä ak tie gestá robia ľudia, ktorí iné hlásajú a iné konajú.

Možno by na začiatok stačilo vyvesiť v triedach a oboznámiť žiakov aj s Listinou základných práv a slobôd, ktorú prijalo Federálne zhromaždenie ČSFR v roku 1991, a ktorej ustanovenia sú základom platnej Ústavy SR. Aby mladých ľudí škola naučila nielen národnej, ale aj občianskej hrdosti, ktorej podmienkou nie je nekritický postoj k moci a ľahostajnosť k vlastným právam.

A aby mohli sami posúdiť, či politik, ktorý neustále hovorí o národe, si príslušníkov tohto národa a všetkých občanov krajiny aj váži. A nepovažuje ich iba za bezprávne stádo, ktoré má len povinnosť platiť dane.

debata chyba