Odpočet: Fico ponúka silné slová. Nie silný štát

Ficov odpočet vládneho programu bola čudná akcia. Pôvodne mala byť v Prezidentskom paláci. Čo by bolo pochopiteľné - premiéra vymenoval do funkcie prezident. Nakoniec však musel prezident naklusať na Úrad vlády.

Dag Daniš 18.03.2010 12:30
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata

Hoci aj to sa dá pochopiť. Pred rokom sa Gašparovič pochválil, že je „akoby členom Smeru“. A dnes sa podľa toho správa.

To, čo včera ponúkol Fico, ozdobený Gašparovičom a Paškom, nebol odpočet vládneho programu. Bola to oslava vládneho programu. Bez koaličných partnerov (tí sú vo Ficovej vláde nepodstatní). A bez ministrov (tí sú tiež vo Ficovej vláde nepodstatní).

Inak, Ficovi treba uznať, že jeho vláda bola v mnohom silná a úspešná. Po prvé, celý čas bola politicky stabilná. Fico sa nemusel znižovať k tomu, aby si kupoval nezávislých poslancov. Ani k tomu, aby si ďalších dvoch prenajímal od lídra opozície. Politický rozklad teraz štyri roky deptal skôr opozíciu ako koalíciu. Po druhé, Ficova vláda zastavila privatizáciu národného majetku (už bolo načase, úplný výpredaj by bol chorý). Po tretie, Ficova vláda vrátila do politiky národné témy. Čo je prirodzené, keďže pravicové strany, paradoxne, národný princíp ignorujú. A po štvrté, Ficova vláda udržala daňovú, dôchodkovú a zahraničnú politiku v línii, ktorú pôvodne určila pravicová vláda. A ktorá Slovensko posunula dopredu…

Tu sa však úspechy Ficovej vlády končia. A začínajú sa hrubé neúspechy.

Najväčším defektom „Ficovej éry“ je úpadok poriadku a spravodlivosti. Fico zastavil Lipšicovu justičnú reformu. A rezort spravodlivosti odovzdal Mečiarovi s Harabinom, ktorí všetko otočili. Dôsledky sú zhubné. Najvyšší súd jednou rukou ruší rozsudky pre mafiánov a skorumpovaných politikov a druhou rukou žaluje novinárov (za kritiku). A prenasleduje nepohodlných sudcov… A Fico sa tvári, že s tým hnojom nemôže nič robiť, pretože súdna a výkonná moc sú vraj oddelené. Iste, iste… Asi ako Mečiar od Harabina.

Ďalším defektom je neschopnosť vlády presadiť poriadok v školstve. Potom neschopnosť vlády šetriť. A zastaviť zadlžovanie krajiny. Potom neschopnosť vlády krotiť nenažrané podnikateľské a finančné skupiny z pozadia Smeru (Široký, Poór, Brhel, Kmotrík, J&T). A nakoniec všetko korunuje neschopnosť vlády povedať ľuďom pravdu. Že budú musieť zaplatiť účet za finančnú krízu, aj keď ju nespôsobili (inak sa zrúti rozpočet). Že budú musieť dlhšie pracovať (inak sa zrúti dôchodkový systém). Že časom budú musieť platiť mýto. Že budú musieť do posledného centa splatiť všetky štátne dlhy. Pretože podnikateľ Počiatek to za nich robiť nebude.

Áno, s Ficom môžeme súhlasiť, že jeho vláda bola silná. Akurát to nedokázala využiť. A posilniť štát.

debata chyba