Poučenie zo Sulíkovho zlyhania

Kauza Expo Dubaj 2020 je pre Richarda Sulíka z mediálneho hľadiska doslova pohromou. Tých, ktorí už predtým boli presvedčení, že pochybil, správa NKÚ o nehospodárnom vynaložení finančných prostriedkov iba utvrdila v opodstatnenosti ich názoru. A tí, čo doteraz váhali, sa pridali...

28.11.2023 19:00
debata (45)

Lenže aj tento prípad ukazuje, že to, ako sa veci javia a aké v skutočnosti sú, býva často diametrálne odlišné.

V dnešnej dobe sa mnohí ľudia nerozhodujú na základe faktov, ale podliehajú skôr emóciám a názory si vytvárajú často len na základe pocitov. Je preto veľmi dôležité, aké obrazy reality sa k nim, najmä prostredníctvom sociálnych médií, dostávajú. Ten, kto dokáže túto realitu „vhodne“ ohýbať, dosiahne želaný cieľ oveľa jednoduchšie ako ten, ktorý sa krvopotne a často veľmi komplikovane snaží vysvetliť detaily nejakého problému. A v mnohých prípadoch je jeho úsilie aj tak zbytočné…

Po zverejnení videa, na ktorom šéf SaS tesne pred skončením výstavy v Dubaji nabáda rozjarenú spoločnosť „vypiť bar“, sa zdvihla cunami, ktorá by asi „odrovnala“ každého politika. Proti názoru, že „papaláši“ si zasa užívajú za naše (ťažko zarobené peniaze) sa totiž nedá nič robiť, aj keď z hľadiska celkových nákladov išlo o bagateľ. Navyše táto negatívna emócia bola umocnená opakujúcimi sa správami, že Sulík si chodil do Dubaja ako na rodinný výlet. Mnohým asi utkvelo v pamäti, ako sa rezort hospodárstva snažil vysvetliť účasť Sulíkovej dcéry Alexandry tým, že je vraj „právnička zaoberajúca sa energetickým právom", čo bola do neba volajúca drzosť.

Aj spomínaná správa NKÚ potvrdzuje, že ministerstvo hospodárstva pri príprave a organizácii výstavy Expo Dubaj 2020 viackrát závažne zlyhalo, pretože minimálne 634-tisíc eur zo štátneho rozpočtu bolo použitých nehospodárne.

Tá suma musí bežnému smrteľníkovi, ktorý žije od výplaty k výplate a nezarobí ju možno ani za celý život, doslova vyraziť dych.

Keď si ju však rozmeníme na drobné a začneme sa zaoberať jednotlivými položkami, zistíme, že Sulík si síce urobil výlet za verejné peniaze, ale v skutočnosti tých premrhaných peňazí ani zďaleka nebolo toľko.

Aj keby Sulík teraz kolenačky prešiel do Santiaga de Compostela, aj tak už nikdy zo seba nezmyje „svoje hriechy“ , ktoré mu boli prisúdené na základe jedného videa a intenzívnej kampane jeho politických protivníkov.

Lenže aj keby teraz kolenačky prešiel do Santiaga de Compostela, aj tak už nikdy zo seba nezmyje „svoje hriechy“ , ktoré mu boli prisúdené na základe jedného videa a intenzívnej kampane jeho politických protivníkov. V tomto kontexte je až neuveriteľné, ako táto záležitosť dokázala spojiť jeho protivníkov – Fica s Matovičom.

Darmo sa bude Sulík kajať, že čiastočne pochybil, lebo v papieroch nebol poriadok a všetko nebolo vyúčtované tak, ako malo byť. Nepomôže mu ani to, že v konečnom dôsledku ešte štátu ušetril peniaze, lebo namiesto 8 miliónov sa minulo len 7,7 milióna. V očiach verejnosti bude naveky vinný.

Poučenie pre politikov je jasné: dávajte si pozor na svoj mediálny obraz, lebo aj najtriviálnejšia záležitosť vám môže zlomiť krk. Čo už mnohí vedia, len Sulíkovi to akosi stále nedošlo…

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #NKÚ #Richard Sulík #Expo Dubaj 2020