Terorizmus spája Rusko a Západ

Ruskí predstavitelia radi hovoria Západu, že ich krajina je iná. Zdôrazňujú, že ich hodnoty sú rozdielne. Možno je to aj trochu pravda, ale zdá sa, že niečo spoločné máme. Problém boja s terorizmom.

29.03.2010 19:35
Moskva, útok na metro Foto: ,
Zranení pasažieri moskovského metra, na ktoré zaúčila samovražedná atentátnička.
debata

Západu a špeciálne Spojeným štátom neraz aj ruskí kritici vyčítajú, že na seba poštvali radikálov všetkého druhu svojou necitlivou politikou, veľmocenskými ambíciami a nepočúvaním druhých. Dokonca sa vraj proti tomu rôzni extrémisti "iba“ bránia. Zjednodušene – to že je Západ ich terčom, je v prvom rade jeho vina.

Lenže takto sa to dá povedať aj o Rusku a jeho problémoch. Sú samovražední útočníci v jeho uliciach odpoveďou na v nejednom prípade brutálny postup ruských vojsk na severnom Kaukaze? Ako hlboko je v Čečenoch zarytý protest krivdy proti Moskve, ktorá státisíce z nich nechala v roku 1944 presídliť z ich domovov? Nariadili to predstavitelia Sovietskeho zväzu. Toho ZSSR, ktorého rozpad označil premiér súčasného Ruska Vladimir Putin za najväčšiu geopolitickú katastrofu 20. storočia.

Nedá sa ani nespomenúť, že najhoršie teroristické útoky v dejinách moderného Ruska a Ameriky majú svoje rozpracované konšpiračné teórie. Podľa nich udalosti z 11. septembra 2001 zosnovala vláda Georgea Busha a výbuchy obytných domov v septembri 1999 zase ruská bezpečnostná služba.

A misia splnená? Koľko ráz už bývalý prezident USA George Bush oľutoval, že sa v máji 2003 nechal odfotiť s týmito slovami na lietadlovej lodi Abraham Lincoln. Bolo ani nie dva mesiace od začiatku irackej vojny. Čo prišlo potom? Krvavý zápas s Al-Kajdá a ďalšími radikálmi. Ohlásenie konca protiteroristickej operácie v Čečensku z apríla minulého roku vyznieva v kontexte včerajších útokov z Moskvy ako iracké déja vu.

Prekvapujúco možno teda naozaj Západ a Rusko nemajú v oblasti boja s terorizmom až tak málo spoločné. Obe strany majú na konte svoje zlyhania a určite tiež temné tajomstvá. Preto je to aj niečo, kde by mohli spolupracovať. Nigérijčan, ktorý chcel odpáliť vlani na Vianoce americké lietadlo, je nainfikovaný podobnou ideológiou ako samovražedné atentátničky z moskovského me­tra.

Vstup do metra na stanici Lubjanka, v pozadí...
Primátor Moskvy Jurij Lužkov odpovedá médiám po...
+21Ľudia museli po výbuchu opustiť miesto, mnohí z...
debata chyba