Máte hypotéku? Štát vám pomôže

Vláda sa rozhodla pomôcť ľuďom, ktorí majú hypotéky. Znie to pekne a je to ušľachtilý cieľ. Ľavičiar a pravičiar môžu mať na takúto pomoc odlišný názor, ale v konečnom dôsledku sa pomoci od štátu každý poteší.

30.11.2023 20:00
debata

Úroky v posledných rokoch mimoriadne stúpli, takže splácanie hypoték znáša ľahko len malá skupina ľudí s vysokými príjmami. Do tejto skupiny patria aj politici. Sami problémy s hypotékami poznajú len „z počutia“, preto im ani veľmi nerozumejú, a tak aj ich nápady, ako pomôcť ľuďom, vyzerajú. Ich sľuby znejú páčivo – hovorí sa tomu populizmus.

Čo chce vlastne vláda riešiť? Ekonomika má svoj vlastný život. V určitom období sú úroky pri hypotékach nízke, inokedy zas vysoké. Po úrokoch, ktoré boli v porovnaní s vyspelými krajinami Európy viac ako dvojnásobné, prišlo hypotékové eldorádo – sadzby aj nižšie ako jedno percento. Áno, tí prezieravejší si úrok fixovali na čo najdlhšie obdobie, teda na desať rokov. Väčšina ľudí však z opatrnosti volí trojročnú až päťročnú fixáciu. Ak patríte medzi tých, ktorí budú mať výročie fixácie práve teraz, keď sadzby opäť raz poskočili na zabudnutú výšku, máte smolu. Ale práve vám chce štát pomôcť.

No možno sa tešíte predčasne, pretože pomoc má v skutočnosti niekoľko obmedzení a vás sa možno vôbec nebude týkať. Ako vyplýva z údajov centrálnej banky, finančná výpomoc nezasiahne veľký počet ľudí.

Národná banka Slovenska opakovane tvrdí, že plošné problémy so splácaním vyšších splátok úverov nenastanú. Tí, ktorí budú musieť splácať svoj úver sami statočne ďalej, bez štátneho príspevku, si teraz povzdychnú, ekonómovia si však vydýchnu. Každý nesystémový zásah do ekonomiky sa totiž časom vypomstí a – hlavne – nerieši podstatu veci. Dobre bude až vtedy, keď banky opäť znížia úroky hypoték, pretože si to budú môcť dovoliť. A najlepšie bude vtedy, keď budú mať Slováci také platy, že ich hypotéka nepoloží na kolená. No tešme sa – v zásade je každé euro od štátu dobré.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #príspevok #hypotéka #úroky #daňový bonus