Chorí z krízy

Dramaticky rastie počet ľudí, ktorí sa po strate zamestnania ocitli na péenke. Konkrétne ľudí, ktorí ochoreli do 42 dní, odkedy dostali výpoveď. Čiže počas ochrannej lehoty, v ktorej majú nárok na nemocenské dávky vo výške 55 percent mzdy a môžu ich poberať až rok.

08.04.2010 12:00
Márius Kopcsay Foto:
Márius Kopcsay, mkopcsay@pravda.sk
debata

Počet chorých alebo „chorých“ sa vlani – v porovnaní s rokom 2008 – takmer zdvojnásobil. Ako si tento jav vysvetliť? Zhoršením zdravotného stavu populácie? Pravdepodobne skôr zhoršením ekonomických podmienok. Kríza priniesla vyššiu nezamestnanosť, prepúšťanie a spolu s tým vypočítavé či zúfalé pokusy ľudí v núdzi využiť (alebo aj zneužiť) túto možnosť sociálneho systému. Naznačuje to i skutočnosť, že sa prípady začali množiť práve počas krízového roku a že sa sústreďujú na východe Slovenska.

Bolo by nereálne – a určite aj zvrátené – podozrievať každého nezamestnaného a práceneschopného. Meniť posudkových lekárov na odvodové komisie, ktoré kedysi prísnym okom preverovali zdravie do trenírok vyzlečených brancov. Skúmať do úmoru, či pacient naozaj trpí bolesťami chrbtice alebo depresiami, alebo to iba hrá. Napokon, možno zazlievať človeku, ktorý príde o prácu a príjem, že sa „hodí na maródku“? Viac sa dá vyčítať vláde, že nerieši problém nezamestnanosti. A že si zakrýva oči pred jej skutočnými rozmermi, ktoré sú – rátajúc aj „chorých z krízy“ – ešte vyššie, ako hovoria štatistiky.

debata chyba