Naša drahá kampaň!

Keď už vláda zasadala kvôli psovi ministerky Tomanovej, nikoho neprekvapí, že zvolala mimoriadnu schôdzu iba preto, aby premiér Fico zareagoval na výroky svojho súpera Dzurindu. A aby voličom - ale zrejme aj investorom a netrpezlivým dodávateľom - vyslal signál, že LEN pokiaľ bude vo vláde ON, bude sa vo výstavbe diaľnic pokračovať ďalej.

17.04.2010 15:54
debata (33)

Dá sa pochybovať o vecnej stránke tohto posolstva. Po prvé, diaľnice sa budovali i za Dzurindu a mnohé vtedy rozostavané úseky mohla Ficova vláda dokončiť. Po druhé, ani Ficovi sa nedarí v tomto smere plniť všetko, čo nasľuboval. A po tretie, žiadna vláda nebude môcť vycúvať z PPP projektov. (Preto býva v civilizovanom svete zvykom, že sú predmetom širokej politickej zhody).

Podstatné je však ešte čosi – ak chce Fico vykresľovať Dzurindu ako nepriateľa diaľnic a podmieňovať ich výstavbu víťazstvom Smeru vo voľbách, môže tak do sýtosti robiť na svojej straníckej pôde. Ak kvôli tomu zvoláva schôdzu kabinetu, ide o učebnicový príklad zneužívania vládnej funkcie na predvolebnú kampaň (žiaľ, ani prvý, ani posledný).

Budovanie diaľnic formou PPP-projektov zaťaží budúce generácie obrovskými dlhmi. A k týmto astronomickým nákladom možno prirátať ešte aj pár eur za kampaň, ktorú si robí Smer na Úrade vlády – teda za peniaze daňových poplatníkov.

33 debata chyba