Poľsko ukázalo svetu svoje srdce na pohrebe

Závidieť trúchliacim sa nikdy nedá. Pohreb manželov Kaczyńských je výnimka. Poliaci sa síce hašterili, či si prezidentský pár zaslúži mať hrob na hrade, kde odpočívajú velikáni dejín. Tento spor je však menší ako veľkosť sŕdc, ktoré v Krakove ukázali. S hlavou štátu sa prišli rozlúčiť aj tí, ktorí ju nevolili, prípadne dokonca doslova ani radi nemali.

19.04.2010 08:23
Poľsko, pohreb Foto: ,
Vojak salutuje pri truhe zosnulého poľského prezidenta Lecha Kaczyńského.
debata (18)

Nad hlavami štátne vlajky s čiernou stuhou, viacerí s národnou červeno-bielou šerpou. Nielen dospelí, aj veľa mladých.

Prišlo by ich ešte viac, ale ubytovanie bolo beznádejne obsadené a mnohí už vzdali posledný hold nebožtíkom v sobotu na zaplnenom námestí vo Varšave.

Čím lepšie opísať to, čo sa dialo v Krakove, ako slovami smútiacich Poliakov? Ničím iným. Kaczyńských odprevádzali do hrobu s nádejou, že život už nikdy nepotresce ich národ tak ako pred pristávacou dráhou v Smolensku. Ich dejiny sú totiž mimoriadne prepchaté krivdami. Najťažším zlom.

Kaczyński by vo voľbách zrejme prezidentské kreslo neobhájil, ale smrť z neho spravila hlavu národa vari v každom Poliakovi. Ľudia v Krakove pripúšťali, že ohlas ľudu by možno nebol taký silný, keby nezahynul cestou do Katyne. Toto priznanie zároveň dokazuje, že Poliaci nezabúdajú na svoju históriu. Žijú s ňou, kráčajú s pocitom národného povedomia. Tak ako napríklad keď si pripomínajú okrúhle výročia Varšavského povstania a metropolu zapĺňajú desaťtisíce Poliakov.

Pohreb bol teda výnimočný v tom, že im je čo závidieť. To, ako sa dokážu zjednotiť.

Jediné, čo smútočný obrad trochu skazilo, bola neúčasť viacerých významných štátnikov. Ako však poznamenal v Krakove jeden starček, to, čo na neuskutočnenej ceste ušetrili, môžu vynaložiť na pamiatku obetí leteckej katastrofy vo svojich krajinách. Postaviť im pomník, lebo veľká časť poľskej elity zahynula už v rámci zjednotenej Európy.

V Krakove zneli zvony, ktoré zvonili do hrobu. Poliaci ich dopĺňali plačom a svišťaním kvetín, ktoré dopadali na autokolónu s rakvami. Poľsko má ďalšiu smutnú adresu dejín na hrade Wawel. Modlí sa, že poslednú. Prežilo už príliš veľa útrap, aby sme nemuseli napísať, že na pohrebe Poliakom závidíme znovu národnú jednotu.

Arcibiskup Kazimierz Nycz sa modlí pri rakvách...
Dcéra tragicky zomrelého poľského...
+32Rakvy s pozostatkami prezidentského páru...
18 debata chyba