Záborskej posadnutosť

Anna Záborská predložila do parlamentu opäť zákony, o ktorých už poslanci v minulosti diskutovali. Týkajú sa zákazu nedeľného predaja, sexuálnej výchovy, zmeny rodného čísla atď. Treba uznať, že vytrvalosť jej nechýba. O čo užšia je jej konzervatívna agenda, o to vytrvalejšia je pri jej predkladaní.

04.12.2023 20:00
debata (30)

Bývalá europoslankyňa sa možno domnieva, že keď bude dookola brnkať na konzervatívnu strunu, raz sa na ňu šťastie usmeje a zákony jej prejdú.

V uplynulom volebnom období, keď v parlamente panoval značný chaos, bola len kúsok od svojho cieľa. Kontroverzný návrh sprísňujúci interrupcie, ako aj zákon znemožňujúci transrodovým ľuďom úradne si zmeniť pohlavie, vtedy prešli do druhého čítania!

Na druhej strane, ak sa jej nepodarilo svoju agendu pretlačiť v r. 2020 – 2023, keď mal parlament azda najkonzervatív­nejšie zloženie v doterajšej histórii samostatného Slovenska, ťažko očakávať, že sa to podarí teraz, keď sa dve najsilnejšie strany hlásia k sociálnej demokracii. Faktom však je, že najmä Smer už viackrát preukázal, že nemá najmenší problém presadzovať veci, ktoré by za normálnych okolností boli doménou kresťanských demokratov (napr. keď v r. 2014 s pomocou KDH do ústavy presadil klauzulu, že manželstvo je jedinečným zväzkom muža a ženy).

Teraz predstavitelia Smeru koketujú s myšlienkou, že by navrhli ústavný zákaz adopcií detí homosexuálmi, v čom ich možno opäť podporí KDH. Nemožno preto vylúčiť, že niektorý zo siedmich návrhov Anny Záborskej napokon uspeje. Najväčšiu šancu má zákaz nedeľného predaja, ktorému už vo februári vyjadrili poslanci Smeru podporu, problém mali len s výnimkami pri niektorých sviatkoch.

Záborská svojou zaťatosťou pripomína rímskeho štátnika Cata staršieho. Ten každú svoju reč končieval slovami: „Ešte chcem dodať, že Kartágo musí byť zničené!“ To sa napokon Rimanom aj podarilo – Kartágo zrovnali so zemou.

Vďaka svojej buldodžej povahe možno raz uspeje aj Záborská. Obeťou bude celé Slovensko.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Anna Záborská #Kresťanská únia