Dôchodkové zmeny? Chaos ako za Matoviča. A odnesú to ľudia, čo si na vlastné penzie sporia sami

Nedá sa vyplatiť rodičovský dôchodok a zároveň aj plný trinásty dôchodok, pretože rozpočet by to nezvládol. V tomto duchu sa ešte koncom novembra vyjadril minister financií Ladislav Kamenický. Lenže sa zdá, že jednotliví koaliční partneri sa navzájom prekvapujú v tom, do akej miery sú populistickí. Proti pôvodným plánom okresať rodičovský dôchodok sa postavila koaličná SNS, takže pôvodné tvrdenie zrazu neplatí.

05.12.2023 19:00
debata (38)

Výsledkom je, že trinásty aj pôvodný rodičovský dôchodok budú existovať súčasne.

Rodičovský dôchodok bol pritom kontroverzný, už keď pod taktovkou vtedajšieho ministra práce Milana Krajniaka vznikal. Objavovali sa totiž názory, že je diskriminačný. Bol kontroverzný aj v čase, keď ho súčasný minister práce Erik Tomáš chcel obmedziť, lebo by dôchodcovia touto formou dostávali omnoho menej a o svoju existenciu sa báli aj občianske združenia. Javí sa teda, že s rodičovským dôchodkom sú od začiatku samé problémy naprieč rôznymi vládami.

Predseda strany SNS Andrej Danko zachovanie rodičovského dôchodku prezentuje ako víťazstvo jeho strany nad koaličnými partnermi. V skutočnosti to znamená, že jednotliví vládni partneri prezentujú zmeny bez toho, aby sa na nich poriadne dohodli. Vytvárajú tým chaos, ktorý sa podobá na vládu Igora Matoviča.

Kamenický sa mýlil, keď tvrdil, že trinásty aj rodičovský dôchodok rozpočet naraz nezvládne, alebo sa mýli teraz, keď hovorí, že si ich súbeh krajina dovoliť môže.

Ladislav Kamenický púšťa vyjadrenia, hoci ich nemá pripravené. Buď sa mýlil, keď tvrdil, že trinásty aj rodičovský dôchodok rozpočet naraz nezvládne, alebo sa mýli teraz, keď hovorí, že si ich súbeh krajina dovoliť môže. Kamenický rozhodne nepôsobí dojmom, že je minister s jasným plánom pre budúcnosť verejných financií.

Ešte horšia správa je, že peniaze, ktoré potrebuje vláda na dôchodcov, berie z druhého piliera. Pracujúcich v budúcnosti nebude dosť na to, aby živili armádu seniorov. Práve preto je dôležité sporiť si na vlastné penzie. Vláda problém s budúcimi dôchodkami radšej odsúva, aby mohla rozdávať.

Nejde pritom o to, že dôchodcovia si nezaslúžia viac peňazí. Zaslúžia. Poctivé zvyšovanie dôchodkov je ale maratón, nie šprint.

Ekonomika musí na vyššie dôchodky najprv zarobiť, až potom ich môže vyplácať. Vyššie dôchodky môže krajina dôchodcom priznať vtedy, keď hospodárstvo bude výkonnejšie a platy vyššie. Tým pádom budú pracujúci aj na penzie odvádzať viac.

Dôchodcovia sa budú mať lepšie vtedy, keď bude dostatok flexibilných pracovných miest a zdravotná starostlivosť bude dostatočne kvalitná na to, aby stúpal počet rokov, ktorý Slováci prežívajú v dobrom zdraví. To je ale toľko úloh, že to presahuje jedno volebné obdobie a výsledky nevidno okamžite.

Na rozdiel od toho doplatené vianočné dôchodky a plné trináste dôchodky od ďalšieho roka – to môže vláda ako výsledok svojej práce prezentovať hneď.

Vládny kabinet môže tvrdiť, že plní sľuby, ktoré dôchodcom dal. Čo už ale nehovorí, je napríklad to, koľko to bude v budúcnosti stáť napríklad ich vlastné deti, ktoré tiež raz budú od štátu chcieť dôchodok.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #Ladislav Kamenický #rodičovský dôchodok