Prieskum MVK: všetci sú vytočení

Aprílový prieskum Haulíkovej MVK je z posledných prieskumov najzaujímavejší. Nie preto, že nameral patový stav (50:50). Najzaujímavejší je tým, že vlastne všetkých vytočil. Od Smeru až po Most.

Dag Daniš 29.04.2010 08:52
Parlament, poslanci, NR SR Foto:
Parlament, poslanci, NR SR
debata (130)

Ficov Smer má za celé volebné obdobie historicky najnižšiu podporu (35 percent). Krátko pred voľbami sa potvrdzuje pre Fica veľmi nepríjemný trend – Smer sústavne klesá. Navyše sa do rizikového pásma, blízko k piatim percentám, prepadli obaja koaliční partneri Smeru. Ak len jeden z nich vo voľbách uviazne pod piatimi percentami, Smer bude mať vážne problémy. A veľmi blízko k odchodu do opozície.

Rovnako vytočené ako Smer môžu byť aj strany zo stredného pásma: SDKÚ, SaS a KDH. Žiadna z nich sa nedokázala presadiť ako líder pravice. A adept na prípadné zostavenie pravicovej vlády. Rozdiel medzi nimi je len v desatinách percenta. Každá z nich by mala 19 poslancov. O pozíciu „lídra“ by mohli akurát tak losovať. S rizikom, že výsledok by aj tak nikoho nezaujímal…

A nakoniec musel prieskum MVK nahnevať aj malé strany. Všetky sú natlačené na piatich percentách. Slota, Mečiar, Csáky, Bugár… Každému z nich veľmi vážne hrozí, že v júni 2010 skončí.

O tejto skupine vetchých pritom platí (paradoxne ), že bude pre voľby 2010 rozhodujúca. Kto bude zostavovať novú vládu, závisí hlavne od toho, kto z tejto partie „málomocných“ vypadne. A kto ostane v hre.

Ak vypadne HZDS a ostatní prelezú, k parlamentnej väčšine by mala mať najbližšie pravica. Ak vo voľbách zaváha jedna z maďarských strán, prípadne obe, je pravdepodobné, že sa zopakuje vláda v súčasnom zložení (čo, mimochodom, Fica dosť desí). Možné je aj to, že spolu s Mečiarom vypadne aj Bugár. Otázne je, ktorý blok by mal potom väčšinu. Podľa MVK by dnes šanca Fico verzus pravica bola tak pol na pol…

Takže: šesť týždňov pred voľbami to vyzerá tak, že sily sa vyrovnávajú. Z čoho vyplýva, že ešte nikdy nebude kampaň taká dôležitá a rozhodujúca ako teraz. Zarážajúce je len to, že je taká… Nezvestná.

130 debata chyba