Stratená Petríková

Cesta ministerky spravodlivosti Viery Petríkovej do Brazílie na konferenciu, na ktorej ani nevystúpila, je nehoráznosť. Najnovšie jej rezort tvrdí, že slovenský veľvyslanec ju zastúpil preto, že bola zdravotne indisponovaná.

30.04.2010 08:25
debata (28)

Mohli by sme jej veriť, v tejto situácii to však skôr vyzerá ako výhovorka. A dá sa povedať už len to, že Viera Petríková vyrobila jednu veľkú hanbu.

Ďalším problémom je utajovanie informácií okolo tejto služobnej cesty. Keďže ministerstvo nechcelo zverejniť, čo jeho šéfka v Brazílii robila, pochybnosti len narástli.

A ak ju viac lákali pláže v Salvadore da Bahía alebo kultúrny program sprevádzajúci zasadnutie OSN, mohla si vziať riadnu dovolenku a cestovať nie ako ministerka, ale ako občianka Petríková (hlavne za vlastné).

Navyše, Viera Petríková má vládou schválenú pracovnú cestu do Číny. Účel neznámy – podľa dostupných informácií (ak to tak možno nazvať). Najvyšší súd sa podobne nevyjadril k pochybnostiam o cestovaní svojho predsedu a jeho manželky na tú istú konferenciu, na ktorej sa Petríková „stratila“.

Či rezortu spravodlivosti stojí za to pridávať pochybnosti o jeho transparentnom fungovaní, je jedna vec. Ďalšia, rovnako dôležitá, je tá, že politikom a úradníkom v tejto krajine stále chýba vedomie, že sú platení z daní občanov. Tým by mali v prvom rade slúžiť. A že ak im občania zaplatia za služobnú a pracovnú cestu trebárs na druhú stranu zemegule, alebo len pár kilometrov za hranice, tak je ich základnou povinnosťou a slušnosťou verejnosti oznámiť, čo ich cesta spoločnosti priniesla.

Zdá sa, že slovenské súdnictvo je naozaj nezávislé. Stále však najviac od verejnej kontroly.

28 debata chyba