Kým bomby v školách nevybuchnú, je dobre

Chcel by som nahlásiť bombu vo vašej škole. Koľkokrát už dostali školy na Slovensku takýto telefonát? A žiadna bomba nevybuchla. Išlo o žartík niektorého zo žiakov alebo o pokus, ako sa vyhnúť písomke.

06.12.2023 20:00
debata (1)

Tentoraz je to však vážnejšie. Vyhrážku dostali viaceré školy, najmä tie v Bratislave a okolí, ale aj v Žiline či Prešovskom kraji. Anonym sa vyhrážal streľbou a do škôl vraj uložil bomby. Hoci by mohlo ísť len o pokus žiakov urobiť si voľno na Mikuláša, polícia sa hrozbou zaoberala veľmi vážne ako potenciálnym teroristickým útokom. Začalo sa to oznámením na sociálnej sieti a postupne prichádzali školám výhražné e-maily. Pokrok nezastavíš – anonymné telefonáty sú out. Anonym napokon žiadal výkupné v hodnote 100-tisíc eur a známkou „pokroku“ je, že túto sumu chcel v kryptomene bitcoin. Ak to mal byť pokus, ako sa uliať zo školy, vyšiel – viaceré školy mali včera dištančné vyučovanie.

Na tému „bomba v škole“ sa dá žartovať, kým nedôjde k tragédii, ako napríklad pri známom masakri na Columbine High School 20. apríla 1999, keď študenti dvanásteho ročníka Eric Harris a Dylan Klebold zavraždili dvanásť študentov a učiteľa. Tento prípad brutalitou prekonala až streľba na strednej škole v Parklande vo februári 2018. Harris a Klebold plánovali bombový útok najmenej rok. Keď však niekoľko podomácky vyrobených bômb nevybuchlo, spustili radšej streľbu.

Pre ohlásenú bombu museli evakuovať aj školu vo francúzskom Arras v októbri tohto roku, kde pár dní predtým islamistický útočník dobodal učiteľa Dominiqua Bernarda, a pred tromi rokmi zas na inom mieste Francúzska zahynul rukou útočníka učiteľ Samue Paty. Často sa spomínajú útoky v školách v USA, ale dochádza k nim po celom svete – v Rusku, vo Fínsku, v Číne. Útočníkmi sú často študenti alebo bývalí študenti školy, no dôvody môžu byť rôzne – psychologické aj ideologické. V tejto otázke by sa však Slovensko naozaj nemuselo stať svetovým.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bomby #škola #anonym #útok v škole #bomby v školách