Čím chceš byť? Poslancom

Keď sa vás v detstve opýtali, čím chcete byť, asi málokto odpovedal, že chce byť poslancom. Pritom nie je to zlý "flek".

07.12.2023 20:00
debata (5)

Keď ako bežný smrteľník splácate hypotéku a na konci mesiaca ste v mínuse, nie div, že pri každej zmienke o výške poslaneckého platu sa vám otvára nožík vo vrecku. Pritom slovenskí poslanci nepatria v Európe k tým najbohatším. Aj v poslaneckých platoch sú v rámci krajín EÚ rozdiely.

Na podmienky zákonodarcov v jedenástich európskych krajinách si teraz posvietil Parlamentný inštitút Kancelárie Národnej rady. No porovnanie nie je také jednoduché. Háčik je v tom, že odmenu poslanca tvoria okrem platu aj tzv. paušále náhrady, teda rôzne príplatky určené na pokrytie nákladov na ubytovanie, dopravu a pod., pretože nie všetci poslanci bývajú v hlavnom meste. A tu sú značné rozdiely. Niekde majú vyšší plat, niekde vyššie paušálne náhrady. Parlamentný inštitút preto skúmal aj benefity zákonodarcov.

Možno sa to mnohým na Slovensku nebude pozdávať, ale slovenskí poslanci nepatria v EÚ k tým úplne najlepšie plateným. Napríklad poslanci fínskeho parlamentu majú dvojnásobne vyšší plat ako tí naši, hoci majú zas nižšie paušálne náhrady. V Grécku napríklad poslanci okrem štandardného príspevku od 660 do 830 eur mesačne majú uhradené aj náklady na bývanie v Aténach, na prenájom bytu dostanú až tisíc eur mesačne.

Najlepšie sú na tom členovia nemeckého Bundestagu. Okrem platu 11-tisíc eur dostanú ešte paušálne náhrady až do výšky 4 725 eur. Bežnému smrteľníkovi sa z týchto čísel zatočí hlava a často si kladie otázku: Za čo to tí poslanci berú? Ak by mal občan pocit, že si jeho volení zástupcovia svoje povinnosti plnia, ak by ekonomika fungovala a aj platy bežných smrteľníkov by sa blížili k tým vo vyspelej Európe, nikto by asi nereptal. No to už sme v ríši rozprávok, vráťme sa na zem. Slovenský volič bude ešte dlho závidieť plat slovenskému poslancovi.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #platy poslancov