Metla v divadle

Slovenské príslovie, že nová metla dobre metie, si zobral k srdcu aj nový riaditeľ SND Ondrej Šoth a vymenil odrazu umeleckých šéfov baletu, opery aj činohry.

23.05.2010 14:13
debata (3)

Je dôvod, prečo by mal tento krok vyvolávať pochybnosti? Ako nový šéf naň má nepochybne právo. Nie je nič neobvyklé, ak sa pri personálnych zmenách postupuje rázne a ak dotknuté osoby nereagujú s nadšením. Rovnako je odôvodniteľné, ak nový riaditeľ pritiahne na svoje pôsobisko ľudí, ktorých pozná a ktorým dôveruje.

Na druhej strane však pôsobí naozaj bizarne fakt, že doterajší šéf baletu dostal „padáka“ tesne pred premiérou. Tým skôr, že ešte deň pred odvolaním s ním nový šéf SND prezentoval nový projekt pred verejnosťou – a o blížiacej sa personálnej zmene tu nepadlo ani slovo. Predsa len je istý rozdiel v riadení súkromnej firmy a verejnej inštitúcie, na ktorú daňoví poplatníci prispeli a prispievajú značnými sumami.

Ondrej Šoth nastúpil do funkcie v sprievode smelých plánov a vyhlásení. Medzi nimi možno nájsť napríklad aj tvrdenia, že divadlo budú riadiť odborníci a nie kamaráti. Reálne výsledky jeho pôsobenia ukáže čas. Preňho samotného by neúspech znamenal pád do pasce vlastných sľubov. Ale navonok by išlo predovšetkým o signál, že zásadná chyba je už v samotnom systéme.

3 debata chyba