Duel: Fico s Radičovou a Radičová so zvyškom opozície

Robertovi Ficovi trvalo veľmi dlho, kým privolil aj na iný druh televíznej diskusie, než je dialóg samého seba so sebou samým (za prítomnosti moderátora, ktorého jedinou úlohou bolo zrejme vytvárať dojem, že štúdio nie je až také prázdne).

31.05.2010 05:27
debata (39)

Vo chvíli, keď šéf Smeru konečne pristal na dialóg s Ivetou Radičovou, prakticky nemohol prehrať. Nie preto, že by mal naporúdzi také skvelé výsledky svojho vládnutia. Dokonca tentoraz ani nie preto, lebo by bol agresívny a konfrontačný. Fico nemohol prehrať jednoducho preto, lebo Radičová sa musela snažiť poraziť ho (argumentačne či emocionálne) nie kvôli víťazstvu nad stranou Smer, ale kvôli svojmu víťazstvu nad fanúšikmi okruhu Mikuláša Dzurindu, Ivana Mikloša či Richarda Sulíka.

Fico dokázal takmer pol hodiny udržať diskusiu tematicky v teritóriu slovensko–maďarských vzťahov. Teda tam, kde Radičová väčšinu času vlastne nemohla robiť nič iné, než mu v zásade dávať za pravdu. Nuansy a odtieňové rozdiely v názoroch na riešenie aktuálnej situácie sú veľmi dôležité, ale, žiaľ, nie dosť očividné na to, aby vo virtuálnom televíznom priestore dali divákom šancu rozlišovať medzi nimi. Určite nie tým divákom, ktorí sú dva týždne pred voľ bami ešte nerozhodnutí. A v takýchto dueloch by malo ísť predsa najmä o nich, nie?

Nie. V dueli Fico verzus Radičová nešlo o divákov, ktorí sa rozhodujú medzi Smerom a SDKÚ. Oveľa viac išlo o divákov, ktorí sa rozhodujú medzi SDKÚ a SaS. Pretože voliči Smeru si v nedeľu takmer na sto percent povedali: ale ju ten náš predseda zmietol zo stola!, kým voliči opozície mohli dumať nad tým, či by na Radičovej mieste nebol lepší niekto iný, hoci z toho istého opozičného tábora.

A tak sa mohol predseda vlády a Smeru zoči–voči líderke, ktorá musela bojovať na niekoľkých frontoch naraz, dopustiť aj nehoráznych tvrdení o výstavbe diaľnic a projektoch PPP, o svojom neúnavnom boji proti následkom krízy, v ktorom zatiaľ jedinou exaktne vyrátateľnou položkou môže byť zisk vo vreckách súkromných subjektov, čo sa „z moci úradnej“ celkom pekne nabaľujú, a tak ďalej. Ivete Radičovej v takejto situácii niet čo vyčítať, ale ani za čo tlieskať.

Televízny duel Fico – Radičová prišiel veľmi neskoro. A ak mal byť jediný, potom radšej nemusel byť vôbec. Fanúšikovia oboch táborov by si o tom druhom mysleli svoje tak či tak.

39 debata chyba