Škrt cez rozpočet

Pripravovaným zrušením dvoch ministerstiev sa možno podarí ušetriť dva ministerské platy. Ďalšie finančné úspory sú však otázne.

05.06.2010 16:00
debata (3)

Ministerstvá životného prostredia a výstavby zamestnávajú zhruba po piatich stovkách ľudí. Len malá časť pracovných miest zanikne. Nehovoriac už o nákladoch na odstupné pre zopár nešťastných jednotlivcov, pre ktorých sa v štátnej správe už naozaj nenájde nové miesto. Nie je isté, či sa podarí usporiť aspoň premiérom avizovaných 13 miliónov eur – čo samo osebe aj tak nie je veľká suma.

Štát by totiž mohol ušetriť oveľa viac. Za posledné štyri roky napríklad inštitúcie žijúce z verejných peňazí využili vyše 900-krát možnosť obstarať tovar či služby bez zverejnenia. Verejnej kontrole sa tak vyhli nákupy za 770 miliónov eur. Fakt, že medzi nimi figuruje napríklad propagačné CD za 50-tisíc eur (jeden a pol milióna korún!) jasne naznačuje, ako efektívne sa tieto peniaze minuli…

Predražené verejné obstarávanie sa stalo pravidlom – pretože sa z neho odlievajú peniaze do súkromných a straníckych vreciek. Ak by chcela, vedela by budúca vláda výrazne zoškrtať výdavky. Ale to by pre mnohých znamenalo škrt cez rozpočet.

3 debata chyba