Hľadáme si zodpovedné alibi?

Netreba mať bujnú fantáziu na to predstaviť si, že odchádzajúca vláda a jej minister financií Počiatek situáciu okolo záchranného balíka eurozóny trochu nafúkli. Možné je, že to, čo sa prezentovalo ako bruselské ultimátum pre náš podpis pod rámcovou dohodou o vzniku "ochranného valu" do júla, až takým ultimátom nebolo. Ivety Radičovej, ktorá sa snaží podávať situáciu ako nie až takú horúcu, sa však treba opýtať: A mení to niečo na podstate veci?

28.06.2010 08:46
debata

Podstatou veci je, okrem iného, výklad pojmu „zodpovednosť“. Tento pojem je vo vzťahu k verejným financiám obvyklým heslom politikov, ktorí odmietajú populizmus – našu novú parlamentnú väčšinu nevynímajúc.

V jej podaní zodpovednosť znamená nežiť na dlh a nerozhadzovať štátne peniaze na neproduktívnu spotrebu. No dobre. A čo poistenie pre prípad, že sa veci vymknú kontrole?

Povedať, že vznik záchranného balíka podnieti iné štáty, aby sa správali rovnako nezodpovedne, ako to desaťročia robili grécke vlády, je jednoducho absurdné. Je to rovnaká absurdnosť, ako povedať, že vzájomné poistenie povzbudzuje požiare domov či krachy firiem. Samozrejme, že existujú i pokusy o poistné podvody – ale je to argument proti existencii poistenia?

Stredo-pravá koalícia, ktorá tvrdí, že jej predchodcovia nasmerovali Slovensko na grécku cestu, by mala – práve preto, že podľa nej už bola katastrofa na spadnutie – okrem uisťovania o svojej zodpovednosti k rozpočtu podumať o svojej zodpovednosti k občanom. Nášho štátu, eurozóny i celej Európskej únie.

Alebo chcú tvrdiť, že Slovensko nikdy nebude potrebovať európsku pomoc? A čím sú napríklad tie miliardy, ktoré nám posielajú európski daňoví poplatníci v podobe eurofondov? Náš honorár za víťazstvo v súťaži krásy?

Mimochodom, práve v radoch novej koalície sa nachádzajú politici, ktorí nás do únie slávnostne pomáhali doviesť. Kto by to bol povedal, že európanstvo SDKÚ sa skončí tak rýchlo, a že väčšiu ochotu pozrieť sa na problémy iným než len provinčným pohľadom prejaví skeptické KDH?

Z Radičovej včerajších slov o jej dohode so šéfom Európskej komisie Barrosom je ťažké vydolovať presný zmysel. Azda len to, že jej koalícia chce otázku ochranného valu preniesť do parlamentu.

K tomu dve poznámky. Po prvé, keď odchádzajúci premiér Fico prehadzoval horúci zemiak podpisu pod rámcovou dohodou na novú vládu – ktorá ešte nevznikla – bolo jasné, že je to naša domáca politická hra, v ktorej nejde ani o Grécko, ani o eurozónu.

Je preto zvláštne, že teraz mu Radičová dáva dodatočne za pravdu: pretože, a to je po druhé, je evidentné, že SDKÚ chce v parlamente hrať o čas alebo rovno získať alibi pred svojimi voličmi. Nuž aj to je príspevok k výkladu pojmu „zodpovednosť“.

debata chyba